Het koor start de repetitie-avond met stemoefeningen
Het koor start de repetitie-avond met stemoefeningen Irene van Valen

Theaterkoor Houten vier 25 jarig bestaan met jubileumvoorstelling ‘Denk je dat je alles gehad hebt’.

18 juni 2023 om 16:16 Podiumkunsten

HOUTEN Theaterkoor Houten bestaat dit jaar 25 jaar en viert dat met de jubileumvoorstelling ‘Denk je dat je alles gehad hebt’ op 24 juni om 15.00 en 20.00 uur in Theater Aan de Slinger. Voorzitter Tinka Versteeg en koorlid Nienke Prangsma vertellen ons over het koor en het familiegevoel dat zij ervaren.

Irene van Valen

Dookje Engelhard is regisseur en schrijver van deze voorstelling waarin de misstanden en bezuinigingen in de zorg op de hak worden genomen. Het koor neemt het publiek met vrolijkheid en enthousiasme mee in het verhaal van Loes en Emelie, eigenaars van een ‘health & care centre’ dat Loes oprichtte in de tijd van het ziekenfonds en de particuliere zorgverzekering. Door de privatisering van zorg ontstonden problemen, zoals behandelingen die niet vergoed werden en bezuinigingen. Onder financiële druk bieden zij plek aan meerdere doelgroepen, maar verliezen het overzicht. Het zijn de patiënten die uiteindelijk het centrum moeten redden, maar zijn zij op tijd?

VERANDERING

Theaterkoor Houten telt ongeveer 30 leden die wekelijks repeteren en ieder anderhalf of twee jaar een avondvullende show aanbieden. ,,Wij brengen vol enthousiasme musical-, film- en popsongs ten gehore in combinatie met beweging en spel. We zoeken daarin de samenwerking op met professionele regisseurs, choreografen, tekstschrijvers en muzikanten. Hierdoor groeiden wij in onze spel-, zang- en geluidskwaliteiten”, vertelt Tinka. Vanaf 2006 is Jenny van Huissteden de dirigent. Onder haar leiding veranderde het koor. Nienke vertelt: ,,Ik ben lid sinds 1999. We zongen vooral klassieke muziek. Met Jenny werd ons repertoire lichter en beweeglijker.” Tinka zegt: ,,Zingen is onze prioriteit, maar we bruisen, dansen en springen op het podium onder begeleiden van een vaste band, bestaande uit een pianist, gitarist, basgitarist en drummer.”

EIGENHEID

Waar het koor eerst gebruikmaakte van bestaande stukken, bedenken ze sinds de laatste drie voorstellingen hun eigen verhalen. ,,Bij het brainstormen ontstaat een idee, dat verwerken we al improviserend tot een verhaal.  Als het verhaal duidelijk is, wordt die uitgeschreven, waarna we starten met de repetities. Daarbij houdt Dookje ons aan de tekst, al is er ruimte voor spontane ideeën tijdens de repetities. Daarom houden we potlood en gum bij de hand”, vertelt Tinka. 

SAAMHORIG

Theaterkoor Houten ontstond in 1998, nog voor Theater Aan de Slinger bestond. Sindsdien bracht het koor dertien theaterproducties uit rondom thema’s als Mama Mia, kerst, geluk en Sint Maarten met passende en herkenbare muziek. ,,We zetten altijd luchtige voorstellingen neer die ook geschikt zijn voor jongeren. We werkten daarin samen met KNA, Splinter, BigBand en Stardance. Sinds de opening van het theater is die ons thuispodium. We zoeken nog mannenstemmen, maar iedereen mag zich aanmelden en een stemtest doen. ,,Ik heb veel plezier met zingen en leerde vrijer te zijn in het spel. Ik geniet van de saamhorigheid van dit koor dat zich uit in diepe meeleven”, zegt Nienke emotioneel. ,,Het koor zong bij mijn huwelijk en bij het overlijden van mijn man en toen ik ziek was leefde iedereen mee. We zijn bijna familie. Ik vind het spannend, maar verheug me er op om samen op de planken te staan op 24 juni.”

Een deel van het koor repeteerde de choreografie buiten
Een ander groep repeteerde binnen hun deel van de voorstelling
advertentie
advertentie