Wout Schut rechtsonder leunend op de stoel met verschillende inspirators van de KrachtFabriek
Wout Schut rechtsonder leunend op de stoel met verschillende inspirators van de KrachtFabriek Irene van Valen

Tien jaar KrachtFabriek Houten: ,,Hier mag je zijn wie je bent”

31 januari 2023 om 16:35 Maatschappelijk

HOUTEN De KrachtFabriek (DKF) viert dit jaar haar tienjarig bestaan. Tien jaar waarin mensen werk maakten van hun hobby, talenten, kennis en ervaringen. Men helpt elkaar, leert van elkaar en deelt met elkaar. ,,Het gaat om elkaar inspireren en motiveren en zijn wie je bent met wat je te bieden hebt. Wij helpen je niet aan een nieuwe baan, maar trekken met je op in het vinden van een zinvolle invulling van je leven. Daarmee ontdek jij je eigenwaarde wat waardvoller is dan geld”, stelt Wout Schut.

Irene van Valen

Wout vond tien jaar geleden twee gelijkgestemden in Karin van Sprang en Menno Stom. Zij maakten zich sterk voor een plek waar werkwillenden zich mogen ontplooien in plaats van thuis weg te kwijnen. Denk aan mensen die (tijdelijk) geen werk hebben, gepensioneerd zijn, afgekeurd zijn of herstellen van een burn-out en zin willen geven aan het leven. ,,In DKF delen mensen hun kennis, kunde en talenten of komen simpelweg werken binnen de sfeer die er heerst. Het gaat om werken met je hart, hoofd, handen en humor in een omgeving met de goede VAIB - dat staat voor Verbinding, Actie, Inspiratie en Bedding”, legt Wout uit.

ZINVOL

In DKF gaat het niet om werkzoekenden, maar werkwillenden. Mensen die op basis van gelijkwaardigheid willen delen en leren van en met elkaar. Men werkt vanuit onderling vertrouwen en de eigen verantwoordelijkheid. ,,Je draagt b(l)ij op een plek waar het niet gaat om geld, cijfers en concurrentie, maar om plezier in wat je doet. Een plek waar je op je eigen tempo ontdekt waar jouw waarde en kracht liggen en waardoor je eigenwaarde en zelfbeeld groeien. In DKF is niets te gek, veel is mogelijk en structuur vind je hier niet.”

INSPIRATOR

Bezoek je DKF, dan volgt een kennismakingsgesprek. Wil je blijven? Dan ben je direct, zoals zij het noemen, een Inspirator. Dat maakt iedereen gelijk, want iedereen komt met een behoefte of wens en vindt hier de ruimte om te ontplooien. Opleidingsniveau en functie vallen weg; wat jij te bieden hebt telt. ,,We hebben een bestuur, maar dat is alleen omdat een coöperatie nou eenmaal een bestuur en bestuursleden moet hebben. Zij zijn echter gewoon Inspirators”, legt Wout uit. Vanuit ieders inzet en door deze werkwijze ontstonden in tien jaar tijd verschillende bedrijven en werkruimten waar mensen met plezier komen en gaan. 

WERKPLEKKEN

Zo herbergt DKF een hout- en metaalwerkwerkplaats waarin ook de Sleutelclub actief is. In andere ruimten bevinden zich de Computerwerkplaats, een Atelier voor creatieve activiteiten en FAB-lab TinkerinQ. Bij verschillende activiteiten biedt Uitwerking ondersteuning aan kwetsbare mensen die op hun manier bijdragen aan de samenleving. In de hal bevindt zich het Plantenasiel die huiselijkheid biedt. Enkele Inspirators openden de winkel Laden&Lossen en tenslotte werken de mensen van Geen Advies Bureau hier samen. ,,In de afgelopen jaren kwamen en gingen mensen en daarmee hun initiatieven. Dat is hoe het gaat. Wat hier belangrijk is, is dat je meetelt als je deel bent van onze VAIB. Kom gerust binnen bij ons heerlijk gekke clubje”, besluit Wout.

advertentie
advertentie