Afbeelding
Foto: Shutterstock

Alles over het behalen van een code 95

Partnercontent

Een code 95 is een aanduiding van de vakbekwaamheid van een chauffeur. Deze code 95 is nodig wanneer iemand beroepsmatig een voertuig wilt besturen waarvoor een rijbewijs C1, C, D1 of D nodig is. Het gaat hier dus om vrachtwagens, bussen en andere grote voertuigen. Het behouden van code 95 is iets wat om de 5 jaar gedaan moet worden, deze is namelijk maar 5 jaar geldig. Dit kan door middel van nascholing en hier is dus niet een volledig nieuwe cursus voor nodig.

Het belang van de vakbekwaamheid code

Zonder een code 95 kan je als vrachtwagenchauffeur niet aan het werk in Nederland en Europa. Het is dus een verplicht iets om te halen wanneer jij vrachtwagenchauffeur wilt worden. Omdat het om zo’n belangrijke markering gaat is het ook zeker van belang dat wanneer je er een hebt dat je in de gaten houdt wanneer het afloopt. Je moet er namelijk vanuit gaan dat een nieuwe aanvragen niet binnen een dag geregeld is. Naast de code 95 bestaan er ook andere speciale soorten rijbewijzen die voor uitzonderlijke situaties nodig zouden kunnen zijn. Denk maar eens aan het be rijbewijs voor rijden met een zware aanhanger.

Andere grote voertuigen

Wanneer je met een aanhangwagen wilt rijden wordt jouw voertuig ineens een stuk groter en gevaarlijker. Daarom kan je ook hiervoor niet vooruit met een standaard rijbewijs. Hiervoor dien je een be rijbewijs te hebben. Dit rijbewijs toont aan dat jij veilig en verantwoord overweg kan met een zware lading achter jouw auto. Wanneer je op vakantie wilt met een caravan is in bijna alle gevallen ook een be rijbewijs nodig. Als je dus op vakantie wilt moet je niet vergeten om vooraf te controleren of je over de juiste rijbewijzen beschikt. Het zou namelijk jammer zijn als jouw vakantie lastminute niet door kan gaan omdat je simpelweg het rijbewijs niet hebt.

Verschillende trajecten voor iedereen

Of je nu een snelle leerling bent of af en toe wat moeite hebt met nieuwe dingen leren. Het maakt niet uit wat jouw tempo is. Met verschillende pakketten beschikbaar kan je altijd een pakket vinden dat bij jouw leerstijl past. Zo sta je achteraf ook niet voor een onprettige verrassing dat de rijlessen toch duurder uitvallen dan verwacht. Je kan er dus ook voor kiezen om de “dagcursus” van een BE rijbewijs een tweedaagse cursus te maken. Zo weet je zeker dat jij genoeg tijd hebt om alles te leren en jouw rijbewijs be in één keer te halen. Vergeet dus nooit de juiste rijbewijzen en codes te behalen wanneer jij van plan bent te gaan rijden met “bijzondere” voertuigen.

advertentie