Afbeelding
Verzuimverzekering vergelijken

Verzuimverzekeringen vergelijken? Dit zijn de aandachtspunten

14 september 2021 om 14:09 Partnercontent

Als medewerkers ziek worden, brengt dat voor een bedrijf vaak hoge kosten met zich mee. Het is dan ook belangrijk om je bedrijf goed in te dekken tegen dit risico. Daarvoor is het belangrijk om verschillende verzuimverzekeringen te vergelijken en een verzuimverzekering uit te kiezen die aansluit bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Om je afweging makkelijker te maken, zetten wij in dit artikel voor je op een rij waar je op moet letten als je ziekteverzuimverzekeringen gaat vergelijken.

De risico’s van verzuim

Als een werknemer langdurig ziek wordt, ben je als werkgever verplicht om het loon nog een tijdje door te betalen. In het geval van een tijdelijk contract is dat in ieder geval tot het moment dat de arbeidsovereenkomst afloopt. In het geval van een vast contract is dat in ieder geval tot twee jaar na de eerste dag van het verzuim. In sommige gevallen ben je ook na het beëindigen van het contract nog verantwoordelijk voor de uitkering van je ex-werknemer.

Naast loondoorbetaling komen er ook andere risico’s kijken bij langdurig verzuim. Ook eventuele premies voor werkgevers verzekeringen en pensioenopbouw lopen namelijk gewoon door. Daarnaast ben je als werkgever verplicht om je werknemer begeleiding te bieden in de vorm van een arbodienst of bedrijfsarts. In de meeste gevallen moet je bovendien ook de nodige kosten maken om je werknemer gedurende de verzuimperiode te vervangen. Het werk gaat immers gewoon door.

Kijk welke risico’s je kunt dragen

Er is een breed aanbod aan verzuimverzekeringen die een verschillend palet aan risico’s afdekken. Om het overzicht te bewaren, is het belangrijk om bij het begin te beginnen, namelijk: met het in kaart brengen van welke risico’s jouw bedrijf financieel niet zou kunnen dragen zonder in de problemen te komen. Daarna blijft er natuurlijk nog een groot grijs gebied over, maar dit zijn de risico’s die je sowieso af moet dekken.

Verschillende verzuimverzekeringen

Hoewel er ontzettend veel aanbieders zijn met nog meer pakketten, kun je ze - als je het terugbrengt tot de kern - wel enigszins categoriseren. En natuurlijk geldt: hoe meer risico’s je afdekt, hoe meer premie je betaalt.

Basis

Je kunt een verzuimverzekering heel basic houden. Bijna alle aanbieders hebben wel een pakket dat zich uitsluitend richt op de basisbestanddelen: loondoorbetaling en de wettelijk verplichte arbodienstverlening. Dit type verzekering bevindt zich aan de ene kant van het spectrum.

Geheel verzorgd

Aan het andere eind van het spectrum bevinden zich de verzuimverzekeringen met een brede vergoeding van risico’s. Dit type verzuimverzekering ontzorgt je wat betreft vrijwel alles wat met het verzuimtraject te maken heeft, tot een compleet re-integratietraject en deskundige ondersteuning aan toe.

Stop-loss

Populair zijn ook de zogeheten stoploss-verzekeringen. Hierbij bepaal je zelf tot welk bedrag je jaarlijks op eigen kracht het risico draagt voor ziekteverzuim. Je kiest in feite welk bedrag je reserveert voor zieke werknemers en bent verzekerd vanaf het moment dat je dat bedrag passeert. In feite verzeker je jezelf met een stoploss-verzekering alleen tegen onverwacht hoge kosten.

De kosten van verzuimverzekeringen vergelijken

Eén van de belangrijkste vragen is natuurlijk: wat gaat de verzuimverzekering kosten? Wat verzuimverzekeringen kosten, verschilt nogal per aanbieder.

Het is ook lang niet altijd makkelijk om de premies van verschillende verzuimverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dat komt omdat ze voor die premie allemaal een ander pakket aanbieden. Let in ieder geval op de volgende punten:

  • Sommige verzuimverzekeraars werken met een starterskorting. Dit betekent dat de premie oploopt.
  • Sommige verzuimverzekeringen zijn inclusief arbodienst en coördinatie van het verzuimtraject, anderen niet.
  • Bijkomende kosten (dus hoeveel je zelf bij moet betalen) voor gebruik van de arbodienst verschillen per verzekering.
  • De hoogte van de premie wordt vaak aangepast op basis van de cijfers binnen de sector waarin jouw bedrijf valt, niet op de cijfers van jouw bedrijf.

Twijfels? Besteed de vergelijking uit

Het is best een lastige klus om ziekteverzuimverzekeringen te vergelijken. Soms kan het dan ook een goed idee zijn om dat uit te besteden aan een partij die alle ins en outs kent. HR Navigator helpt elke dag klanten met het vinden van de perfecte verzuimverzekering. Jij laat ons weten wat je zoekt, wij selecteren de drie beste opties en geven je een adviesrapport en offertes. Jij kiest vervolgens de aanbieder die het állerbeste past bij jouw bedrijf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie