Afbeelding
Auto repareren

Auto repareren; zelf doen of uitbesteden?

5 juli 2021 om 16:17 Partnercontent

Wanneer je auto niet meer naar behoren werkt, is een autoreparatie vereist om het probleem aan te pakken. Tijdens zo’n reparatie worden bijvoorbeeld kapotte onderdelen vervangen of schoongemaakt en er kunnen metingen uitgevoerd worden. Nu kun je met het benodigde gereedschap en de kennis je auto zelf repareren, maar je kunt dit klusje ook door een autogarage laten uitvoeren. Om erachter te komen welke optie het beste is voor jou, lees je in dit artikel welke onderdelen van je auto je zelf kunt repareren, wat echt vakwerk is, de voor- en nadelen van het zelf repareren van je auto en de voor- en nadelen van het laten uitvoeren van een reparatie.

Bij welke onderdelen zou je je auto zelf kunnen repareren?

Een auto kan op diverse manieren schade oplopen, zoals na een aanrijding of door ouderdom. Kies enkel voor een reparatie wanneer de waarde van je auto hoger ligt dan de reparatiekosten of wanneer er veel emotionele waarde bij komt kijken. Wanneer je de reparatie zelf wilt doen, kun je aan de volgende onderdelen redelijk eenvoudig sleutelen.

1. Bougies

Dit is een onderdeel dat voor de ontstekingsvonk zorgt waardoor je auto kan opstarten. Het onderdeel zelf kost ongeveer 10 euro en per cilinder heb je vaak één bougie nodig. Gemiddeld heeft een bougie een levensduur van 15.000 tot 30.000 kilometer.

2. Koelvloeistof, olie en remvloeistof

Dit kan gemakkelijk bijgevuld worden onder de motorkap en scheelt geld bij de garage. Het gaat er wel om dat je de juiste olie kiest.

3. Lampen

Bij veel auto’s kunnen lampjes makkelijk vervangen worden, behalve wanneer jouw auto xenonlampen heeft.

4. Luchtfilter

Een luchtfilter moet vaak vernieuwd worden en het onderdeel filtert de lucht die naar de motor van de auto wordt toegezogen van buitenaf. In het boekje van jouw auto staat welke maat je nodig hebt.

5. Remschijven

Remschijven zijn belangrijk voor de veiligheid en kun je zelf doen met de juiste kennis of wanneer een ervaren persoon meekijkt.

6. Ruitenwissers

Wanneer deze strepen trekken of geluid maken kun je deze makkelijk vervangen en er zelf op zetten.

7. Uitlaat

Ook een uitlaat die aan vernieuwing toe is, kan zelf vervangen worden.

Wat is echt vakwerk?

Bovengenoemde zaken en nog wat andere kleine onderdelen kun je makkelijk zelf vervangen of repareren, maar voor het grovere werk kun je beter een vakman inschakelen. Een autogarage heeft alle kennis en kan op een veilige manier werken aan bijvoorbeeld de motor of remmen van je auto. Ook kunnen mensen met enkel basiskennis van auto’s beter niet sleutelen aan de distributieriem, het dynamo, de koppeling en de versnellingsbak. Daarnaast krijgen veel auto’s bij een aanrijding lakschade, wat ook moeilijk zelf te herstellen valt.

Een auto repareren door middel van echt vakwerk, zoals Mijngarage.nl levert, betekent vertrouwen geven en krijgen, waarbij hoogwaardige materialen worden gebruikt met een vriendelijke service. Hierbij worden controles uitgevoerd door het autobedrijf en wordt het probleem snel gevonden. De vervangingskosten kunnen vervolgens berekend worden die worden opgeteld bij de arbeidskosten voor de reparatie.

Mijngarage.nl zorgt hierbij van tevoren voor duidelijkheid over de prijs van de reparatie en het onderhoud. Dit autobedrijf geeft zo een prijsgarantie, waardoor jij achteraf niet voor financiële verrassingen komt te staan. De garage is tevens onderdeel van een netwerk van ruim 1.500 aangesloten garages, waardoor er altijd een garage in de buurt gevonden kan worden voor de werkzaamheden rondom jouw auto. En dat tegen een scherpe, vaste prijs.

Zelf je auto repareren? Dit zijn de voor- en nadelen

Het grootste voordeel van zelf je auto repareren, is dat je er veel kosten mee kunt besparen. Het zou ook zonde zijn als je voor het verwisselen van bijvoorbeeld een band een monteur moet betalen, terwijl dit een klus is die vrijwel iedereen kan uitvoeren. Zo zijn er nog meer onderdelen die eenvoudig zelf te vervangen zijn en welke goedkoop ingekocht kunnen worden. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel duidelijke instructiefilmpjes te vinden op het internet en is de markt van auto onderdelen flink gegroeid, waardoor er meer beschikbaar is.

Aan de andere kant zijn er ook veel zaken die je beter niet zelf kunt repareren, aangezien er snel iets fout kan gaan, wat de veiligheid in gevaar brengt. Je mag dan kostenbesparend aan het werk gaan, maar als er iets niet goed gaat, moet je alsnog naar een garage om het op te lossen of ga je onveilig de weg op. Dit zal dan extra kosten met zich meebrengen. Vraag je dus goed af of je echt in staat bent om het desbetreffende onderdeel zelf te vervangen. Kijk ook of het de moeite waard is, door bijvoorbeeld de kosten met elkaar te vergelijken, en of je voor jouw auto merk gebonden onderdelen moet kopen.

Een autoreparatie? Dit zijn de voor- en nadelen

Voor veel zaken omtrent het repareren van je auto kun je dus beter naar een autogarage gaan. Zij hebben immers toegang tot een groter netwerk van onderdelen bij bijvoorbeeld andere garages en kunnen specifieker en tijdbesparender aan de slag gaan. Wanneer je je auto bij een goede garage brengt, zoals Mijngarage.nl, wordt je snel en efficiënt geholpen en spreek je van tevoren een vaste, scherpe prijs af. Dit scheelt jou veel moeite, tijd en uiteindelijk ook geld.

Daarentegen is een reparatie nooit zo goedkoop als dat je het zelf doet. Wanneer voor jouw auto ook speciale onderdelen nodig zijn die enkel bij dat merk passen, ben je vaak nog duurder uit. Daarbij betaal je niet alleen voor de onderdelen, maar ook voor de monteur die het vervangt. Al met al kunnen de kosten hoog oplopen, maar wanneer je bij een echte professional je auto laat repareren, krijg jij er een vaste prijsgarantie en een snel herstelde auto voor terug.

advertentie
advertentie