Afbeelding
Zwembadpomp

Bewaak de waterkwaliteit van je opzetzwembad met de juiste filterpomp

25 juni 2021 om 11:35 Partnercontent

Niets heerlijker dan op hete dagen verkoeling in je eigen tuin te zoeken en een duik (niet letterlijk alsjeblieft) in het zwembad te nemen.  Opzetzwembaden zijn in diverse groottes verkrijgbaar en er verdwijnt ongemerkt een behoorlijk aantal liter water in voordat het is gevuld (over de inhoud lees je verderop meer). Om zo lang en zorgeloos mogelijk van je opzetwembad mét helder water te kunnen genieten, is het kiezen van de juiste soort filterpomp van groot belang.

Het nut van een zwembadpomp

Zonder zwembadpomp zal het water in je zwembad al snel veranderen in een troebele bedoening. Zand, stof, insecten en algen, je komt het helaas allemaal tegen. Met een zwembadpomp worden vuil en insecten uit het water gefilterd. Bovendien zal de ontstane stroming voor een betere verspreiding van de chemicaliën zorgen, zodat bacteriën geen kans krijgen het evenwicht te verstoren.

Welke soorten zwembadpompen zijn er?

Er zijn twee soorten zwembadpompen verkrijgbaar, namelijk een filterpomp en een zandfilterpomp.

Bij een filterpomp wordt het water met behulp van een filter gezuiverd. Zo wordt jouw zwembad vrij van bacteriën, schimmels en algen gehouden. De filter zal regelmatig vervangen moeten worden.

Bij een zandfilterpomp wordt het water met behulp van speciaal filterzand gefilterd en gezuiverd. Met een zandfilter is een nog fijnere filtering van het water mogelijk. Met zand wordt als het ware de natuurlijke werking van grondwater nagebootst. Met een zandfilter doe je ongeveer drie jaar.

Vaste of variabele snelheid

Wanneer je denkt dat je er met de keuze tussen twee soorten pompen bent, heb je het mis. Er is ook een optie met een vaste of een variabele snelheid. Het is namelijk lang niet altijd nodig om een pomp op volle toeren te laten draaien. Dat kost niet alleen een hoop energie, maar leidt op den duur ook tot meer slijtage. Wanneer je een pomp met een variabele snelheid aanschaft, kun je zelfs de snelheid bepalen. Dat zal resulteren in lagere energiekosten. Met een variabele instelbare snelheid kan je pomp nauwkeurig worden afgesteld en zullen de prestaties optimaliseren.

Weerstand van de leidingen

De diameter van de leidingen waar het zwembadwater doorheen wordt gepompt, is ook van invloed. Een kleinere diameter betekent meer weerstand. Hoe groter de diameter, hoe makkelijker het water kan worden rondgepompt. Heeft je zwembad maar een kleine diameter om de leidingen op aan de sluiten? Geen nood. Met een verloopstuk (adapter) kun je alsnog een leiding met een grotere diameter aansluiten.

De inhoud van een opzetzwembad

Wil je weten hoeveel liter water er in je nieuwe opblaasbaar zwembad past? Dat is van belang bij het aanschaffen van een zwembadpomp. Je kunt hiervoor de volgende formule gebruiken:

Rechthoekig opzetzwembad

Voor een rechthoekig opzetzwembad gebruik je: Lengte x breedte x diepte (het gewenste waterniveau) = aantal m3 water. Elke kubieke meter water staat gelijk aan 1000 liter.
Stel je hebt een zwembad van 4 meter lang en 2 meter breed en je wilt een waterniveau van 0,80 meter.  
4 x 2 x 0,8 = 6,4 M3. Dan spreek je over 6.400 liter water.

Rond zwembad

Diameter x diameter x diepte (het gewenste waterniveau) = aantal m3 water. Elke kubieke meter water staat gelijk aan 1000 liter.
Stel je hebt een opblaasbaar zwembad met een doorsnede van 4,5 meter en een waterniveau van 0,80 meter.
4,5 x 4,5 x 0,8 = 16,2 m3. Dan spreek je over ruim 16.000 liter water.

Welke soorten opzetzwembaden zijn er?

De benaming opzetzwembad is ruim en geldt voor elk zwembad dat je kunt opzetten (opbouwen) Deze zwembaden staan dus bovengronds en worden niet ingegraven.

Allereerst heb je de wat eenvoudigere, opblaasbare zwembaden. Die zijn in verschillende diameters verkrijgbaar tot wel bijna 5 meter. Dat is toch heel behoorlijk. Dit type zwembad met een opblaasbare rand is snel en makkelijk op te zetten. 

Steviger qua uitvoering en constructie zijn de frame zwembaden. Het zwembad zelf wordt in een stabiele buisconstructie (niet roestbestendig) gemonteerd en kan al binnen een half uur staan. 

Een stapje hoger in het segment zijn de Prism Frame zwembaden van Intex met een frame van gepoedercoat staal. Het zwembad is eenvoudig op te zetten. Dit type zwembad zit in het hogere prijssegment.

Nog luxer is een Ultra XTR frame zwembad (Intex). De roestbestendige constructie is bijzonder stevig te noemen en het geheel ziet er erg fraai uit. Ook het zwembad zelf is van hoogwaardige kwaliteit. Dit type zwembad zit in het hoogste prijssegment.

Ook in jouw tuin

Ben je op zoek naar een goede zwembadpomp of een nieuw zwembad? Neem eens een kijkje op een bekende dealer zoals Heuts.nl.

Behalve een heel uitgebreid assortiment is de webshop erg overzichtelijk opgebouwd en zijn alle producten bijzonder goed beschreven. Je kunt natuurlijk ook een van de vestigingen van hen bezoeken voor een persoonlijk advies.

advertentie
advertentie