Buiten is Irene op haar plek.
Buiten is Irene op haar plek. Irene van Valen
HOUTEN ZIJN WE SAMEN

Irene van Enckevort: ,,Kinderen hebben de toekomst”

30 december 2022 om 09:25 Overig

HOUTEN Ze studeerde fysische geografie, dat gaat over het ontstaan van landschappen. Vervolgens werd ze vrijwilliger bij Natuur- en milieueducatie Houten (NME) en IVN natuurgids. Nu studeert ze aan de Pabo. ,,Ik ben een idealist. Dat ontstond deels door mijn studie en is deels het gevolg van mijn hart die uitgaat naar natuur en duurzaamheid”, vertelde de 49-jarige Irene van Enckevort, eigenaar van Groene Maatjes. Haar studies leiden tot waar ze nu staat. Wat is de gemene deler? 

,,We hebben te maken met een stikstofcrisis, klimaatveranderingen en onze impact op de leefomgeving. Als wetenschapper denk ik na over hoe wij omgaan met het landschap en de systemen waarin wij leven. Ik wil begrijpen wat mis gaat en wat nodig is om het evenwicht te herstellen”, zei Irene en gaf toe dat het een complex geheel is. Ze wil graag de wereld veranderen, maar weet dat ze klein moet beginnen. Ze zocht naar haar plek om maatschappelijk betrokken te zijn en ontdekte dat ze het liefst met kinderen werkt vanuit een positieve insteek. ,,Zij hebben de toekomst, zijn onbevangen, creatief en flexibel. Ik leer hen graag de liefde voor de natuur en toon hen graag de schoonheid en het ingenieuze ervan en neem ze mee in hoe zij zich ervoor in kunnen zetten.”

HOUTEN ZIJN WE SAMEN
Om de week is er op HoutensNieuws.nl een Zaterdagportret te lezen, een serie portretten van mensen die zich inzetten voor Houten. Deze week kunt u online een aantal van de portretten teruglezen onder de titel ‘Houten zijn we samen’.
Vandaag een interview met Irene van Enckevort, eerder geplaatst op 10 september 2022.

Zij hebben de toekomst, zijn onbevangen, creatief en flexibel.
VERLEDEN Na haar studie en met de komst van kinderen besloot Irene thuisblijfmoeder te worden. Niet lang daarna, zo’n vijftien jaar geleden, leerde ze Lia Overbeek kennen op de Activiteitenmarkt bij de kraam van NME. ,,Ik werd ook vrijwilliger en geef buitenlessen en organiseer natuuractiviteiten voor kinderen.” Samen met Lia volgde Irene de opleiding tot IVN natuurgids. Zij leerden er niet alleen meer over de biologische en educatieve kant van de natuur, maar ook dat zij goed samenwerkten en elkaar aanvulden. Daarom startten zij in 2015 de tweepersoons onderneming Groene Maatjes. ,,Lia is de creatieve denker en overlegt heel associatief, waar ik de gestructureerde wetenschapper ben. Na een eerste brainstormsessie kader ik alles in.”

WILDPLUKKEN Groene Maatjes richt zich op het bijbrengen van liefde voor en verbinding met de natuur door het organiseren van buitenactiviteiten. Het belevingsaspect is belangrijk. Van de kernactiviteit Wildplukken zegt Irene heel blij te worden: ,,We zoeken een gebied uit en maken afspraken met de locatiebeheerder. Vervolgens gaan we met zo’n zes gezinnen naar die locatie, lopen een uur in het gebied en bespreken en oogsten planten. Daarna bereiden we samen een gerecht boven het vuur die we opeten tijdens een picknick. Met de huidige droogte mogen we niet overal op vuur koken, maar op particulier terrein is het soms toch veilig.”

Wildplukken heeft aantrekkingskracht.

KOKEN De maaltijden zijn altijd vegetarisch en Irene houdt graag rekening met allergieën. Dat vloeit voort uit haar grote liefde voor koken. Ze verzint graag recepten en geniet ervan om daarin rekening te houden met diëten. ,,Ik wil graag gezondere maaltijden bereiden, met minder suiker of vervangers ervan en ik let op het vet. Ik geef graag een gezondere twist aan het eten. Daar ben ik dan weer heel creatief in.” Naast het koken geniet Irene van het groepsproces tijdens het Wildplukken. Eerst lopen de gezinnen op zichzelf mee. Gaandeweg komen de mensen elkaar nader en tijdens het koken zorgen de taken ervoor dat iedereen een geheel vormt. ,,Het eten moet gewassen en gesneden worden. Anderen letten op het vuur. De kruiden moeten verdeeld worden voor bloemboter en thee en kinderen bakken broodjes boven het vuur. Zij zitten uiteindelijk in een kring om het vuur met daaromheen alle ouders. Dat is wat ik bedoel met verbinding zoeken in de natuur. Wildplukken heeft aantrekkingskracht. Het is maar een van onze activiteiten.”

LEERKRACHT Om kinderen nog beter te betrekken bij natuur en beleving, besloot Irene de deeltijdstudie basisschoolleerkracht aan de Pabo te volgen. Daarmee kan ze meer kinderen bereiken dan alleen die van ouders die al van natuur houden. Ik wil natuureducatie een grotere plek geven binnen scholen. Dat lukte zelfs al tijdens mijn stages. Op mijn eerste stageschool legden ze een moestuin aan en de tweede stageschool zette zich in om met een eco-team een eco-school te worden. Ik zoek stagescholen die passen bij mijn visie en aanhaken bij mijn idealen en doelen. Scholen die hart hebben voor de natuur en zoeken naar een goede invulling daarvan. Het onderhouden van een moestuin is bijvoorbeeld een behoorlijke uitdaging naast het drukke werk als leerkracht. Tot het een geheel vormt met de andere vakken. In plaats van blind methodes te volgen, kijk ik graag naar het combineren van lessen rondom een thema dat het verdelen van taken makkelijker maakt. Daar wil ik me in verdiepen in mijn laatste jaar. Daarbij gaat het om duurzaamheid: over het klimaat, afval en het sociale aspect. Het gaat om mensen, onze planeet en de opbrengst. Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor de welzijnsmaat in plaats van welvaart.

WOONPLAATS Irene heeft niet altijd in Houten gewoond. Door gezinsuitbreiding werd de flat in Bunnik te klein. Irene en haar man vonden het fiets- en kindvriendelijke karakter en het vele groen in Houten zeer aantrekkelijk. ,,Al is Houten geen grote stad, het heeft voldoende voorzieningen. Kijk alleen maar naar het aantal sportverenigingen. In het dorp Vorstenbosch waar ik opgroeide, had ik niet zoveel keus. Hier wonen we dichtbij het station en dichtbij de stad. Dat is fijn omdat we geen auto hebben. Het reizen met de trein bevalt ons goed. Het is ontspannen doordat we ons niet hoeven te focussen op het rijden. Zelfs tijdens vakanties genieten we van het reizen met de trein. We bezochten dit jaar vier locaties in Europa.”

Hoe enthousiast ik ook ben over hardlopen, ik zal nooit een ander overhalen.

ACHTERTUIN Denkend aan groen, komen we uit bij Bos Nieuw Wulven. Daarvan zei Irene: ,,Dat is de mooie uitbreiding van mijn tuin. Ik woon er 500 meter vandaan en ben er dagelijks door buitenactiviteiten, wandelen, fietsen of hardlopen. Dat is een andere grote passie.” Irene traint fanatiek voor marathons. De Berenloop op Terschelling is haar favoriet omdat die volledig door de natuur loopt. Ook van het voorbereiden geniet ze, want met lange duurlopen kan ze alle kanten op. ,,Ik oefen en ben trainer bij Loopgroep Houten. Ik geef trainingen op dinsdagavond en train dan ook zelf mee. Op zaterdag loop ik met een aantal leden van de loopgroep samen de lange duurloop. Nu richt ik me op een stadsmarathon in Frankfurt. Al verkies ik natuurmarathons boven stadsmarathons. Daarbij ben ik geïnteresseerd in Trailrunning. Dat zijn tochten die over langere afstanden gaan en leiden over heuvels en onverharde paden. Die maken mijn lichaam sterk en flexibel. Hoe enthousiast ik ook ben over hardlopen, ik zal nooit een ander overhalen het ook te doen. Ik heb er misschien wel het lijf voor en vind het heerlijk om op deze manier te bewegen. Het is mega goed voor mijn conditie en ik voel me fit. Ik ben gewoonweg een buitensporter die geniet van het bos en groen.

Door: Irene van Valen

advertentie
advertentie