Afbeelding
Windpark Goyerbrug
INGEZONDEN BRIEF

Gaat ’t Goy van Bloei- naar Loeizone?

19 september 2022 om 11:45 Overig

‘t GOY Slapeloosheid, chronische vermoeidheid, hoofdpijn en 10 kilometer verderop gaan slapen als het waait. In Nederweert (Noord-Limburg) bij windpark ‘Ospeldijk’ is dit de realiteit voor inwoners die binnen een straal van 1,5 tot 2,0 kilometer van de daar geplaatste windmolens wonen. Stichting Mooi ’t Goy nam woensdag 14 september deel aan een door Stichting Belangen Wijkersloot en Stichting Redichem de Geeren georganiseerde excursie. We hebben geluisterd naar omwonenden en zijn ontzettend geschrokken. Wat een uitzichtloze situatie. Gaat dit ook in ’t Goy gebeuren met de vier nog grotere molens van windpark Goyerbrug of beschermt de gemeenteraad de gezondheid van de inwoners? Dat is de kwestie waar het dinsdag 20 september omdraait. Niet om de financiële claim van de initiatiefnemer! Het gaat hier om de vraag of je wel of niet voorzorgen neemt om de gezondheid van mensen te beschermen.

Het college van Houten moet van de Raad van State een besluit nemen over de vergunningsaanvraag voor windpark Goyerbrug. In het buitengebied van Houten wil de energieondernemer vier industriële windmolens plaatsen. Windmolens die per stuk een factor 4 tot 5 meer stroom leveren dan de ‘kleine’ molens in windpark Houten. Dit industriële windpark wordt ontwikkeld met nauwelijks participatie. Het huidige beleid van Houten stelt daar inmiddels strengere eisen aan. Bij dit initiatief is slechts een kleine groep mensen direct omwonenden afgekocht in een geheime overeenkomst. Het college van B&W van Houten vraagt de gemeenteraad dinsdag 20 september om een besluit. Het college van B&W heeft het plan van de energieondernemer beoordeeld en regels opgesteld waaraan het park moet voldoen. Die regels beschermen de gezondheid onvoldoende.

In het rondetafelgesprek van 6 september jl. hebben wij ingebracht dat windmolens nooit de gezondheid van inwoners mogen schaden. Wij vinden dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan het plaatsen van windmolens. Daar is, zo laten de ervaringen in de Hoeksche waard, Midden-Groningen (windpark N33) en Nederweert zien, alle aanleiding voor. Industriële windmolens geven veel meer overlast en gezondheidsklachten dan de theoretische berekeningen en normen beschrijven. Het is niet verantwoord om op basis van theoretische rapporten nu een besluit te nemen. Als gemeenteraad heb je de plicht om de gezondheid van inwoners op nummer 1 te zetten.

Wij van ’t Goy roepen de raadsleden daarom op om zich te laten informeren door omwonenden van die andere plaatsen èn in gesprek te gaan met geluidsdeskundigen die ernstige bedenkingen hebben bij de plannen. Pas als je serieus onderzoek hebt gedaan, kun je weloverwogen een besluit nemen en stel je normen vast die de inwoners wêl beschermen. Wij roepen de gemeenteraad op om zich niet op te laten jagen, niet door het college, niet door de Raad van State en niet door de energieondernemer die voortdurend met aansprakelijkstelling dreigt. Neem de tijd voor een goed besluit!

Het bestuur van Stichting Mooi t Goy

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie