Ester laat de regenboogkleuren zien
Ester laat de regenboogkleuren zien Irene van Valen

Regenboogweek in Houten: opa’s en oma’s schrikken niet meer

19 mei 2022 om 12:59 Overig

HOUTEN Ina Zwanbag, medewerker bij het Haltna Huis, heette woens­dagochtend 18 mei ongeveer twintig ouderen welkom bij de ‘Roze Koffieochtend”. De aanwezigen kregen bij hun koffie of thee een roze tompouce als start van een samenzijn in het teken van de Regenboogweek.

Irene van Valen

Na Zwanbag namen Esther Wolfkamp en Robert Pelleboer het woord en vertelden hun persoonlijke verhalen en ervaringen rondom hun coming-out, hun relatie en het wel of niet hebben van kinderen en hoe dan? Esther noemde haar gezin met trots een ‘roze gezin.’ Na hun persoonlijke verhalen legden zij uit waar de letters LHBTQIA+ voor staan. Velen bleken het niet te weten al begrepen de meesten na de uitleg van de L als lesbisch direct waar de H voor stond. De andere letters werden ook allemaal besproken.

ONTMOETEN Dit was voor een aantal ouderen de opening om hun verhalen over de coming-­out van hun kleinkinderen of andere familieleden te delen. Iemand maakte mee dat na een jarenlange relatie het stel scheidde, omdat de man homoseksueel was. Nadat iemand vroeg hoe het met de kinderen uit dat huwelijk gaat zei ze: ,,Het gaat heel goed met ze. Met allemaal.” Het uit de kast komen in een streng gelovige familie kwam ter sprake. Daaruit bleek dat acceptatie groeit zodra mensen de partner ontmoeten en daarmee een gezicht krijgt. Als mensen dan het geluk van die twee zien, raakt het. ,,Te zien dat mensen van elkaar houden, verandert het idee. Wat is er dan ook mis aan dat mensen van elkaar houden?”, zei Robert. Het blijft volgens hem belangrijk om binnen de kerken met elkaar in gesprek te blijven. Esther zei ook daar een ontwikkeling te zien. 

UIT DE KAST Een oudere vroeg waar de term ‘uit de kast komen’ vandaan komt. Robert legde uit dat het te maken heeft met het verstoppen van je geheim, achter de deur en in het donker. Als dan de deur opengaat, mag iedereen het zien. Er is geen geheim meer. Waarop een vrouw zij: ,,Ach, opa’s en oma’s schrikken niet meer.”

GAY PRIDE De Gay Pride kwam ter sprake als zijnde een overdreven extreme manier van uiting van wie je bent. Esther begreep dit denkbeeld, maar zei het anders te zien. Bij een bezoek aan de Pride viel haar op dat de meeste boten helemaal niet zo overdreven waren uitgedost. De overgrote meerderheid van de boten waren volgens haar themaboten, zoals boten van de politie of politiek om te laten zien dat zij de LHBTQAI+gemeenschap steunen. De uitgedoste boten waren op een hand te tellen. De Gay Pride staat voor het feit dat ieder mag zijn wie die is en Esther zag juist daar dat er mensen komen die in hun eigen lang gevaar lopen om hun homoseksualiteit. Op Pride zijn zij zo gelukkig omdat zij mogen zijn wie ze zijn. Wat volgens de ouderen hielp in acceptatie van onder andere homoseksualiteit zijn rolmodellen als Jos Brink, André van Duin en Paul de Leeuw. Na even denken klonken ook namen van vrouwen als Claudia de Breij, Pia Beck en Ien Dales. Een oudere zei uiteindelijk: ,,Ieder moet het voor ze eigen weten.” Een goede afsluiter dachten wij.

Het gezellige en open samenzijn
De tompouces
Robert en Esther laten persoonlijke foto's rond gaan
Robert en Esther laten persoonlijke foto's rond gaan
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie