Dirk Jan Oudshoorn (li) en Gerard Hop met achter hen de Pleinkerk die onderdeel is van het Plein
Dirk Jan Oudshoorn (li) en Gerard Hop met achter hen de Pleinkerk die onderdeel is van het Plein Irene van Valen

Het Plein is bijna nagebouwd door de Houtense Modelspoor Club

1 maart 2022 om 19:10 Overig

HOUTEN Sinds begin 2019 bouwen twaalf mannen tussen de 92 en 48 jaar aan een modelspoorbaan rond het thema ‘Houten in de zeventiger jaren vorige eeuw’. Twee van hen vertellen hier meer over. Dirk Jan Oudshoorn, oprichter en voorzitter van de Houtense Modelspoor Club houdt zich bezig met de inrichting van het landschap en Gerard Hop houdt zich bezig met de elektrotechniek rondom de spoorbaan.

Irene van Valen

Waar de mannen in 2020 twee huizen bouwden, blijkt nu het Plein Oude Dorp, bijna compleet. We zien onder andere de Roskam, de verfwinkel van Ossendrijver en Banketbakkerij Marco Osté. De Pleinkerk is de grote blikvanger. ,,Hier werkten twee mannen twee jaar lang aan”, vertelde Hop. Waar alle huisjes op het Plein gemaakt zijn van karton en uitgesneden door een plotter, is de kerk gemaakt met behulp van een 3Dprinter. ,,Alle details en verdiepingen maakten het te complex om de kerk van karton te maken”, zei Oudshoorn. In de Kruidvat doen mensen boodschappen en in de raadszaal van het oude gemeentehuis wordt vergaderd.

DORPSGEZICHT ,,We werken alleen nog aan het gebouw van Brecheisen Makelaars. Dan is het Plein wat ons betreft klaar en kleden we alles aan met bestrating en bomen. Daarnaast wordt het een zee van licht”, vertelde Oudshoorn. Elders in de ruimte staan onder andere de Grund, het Oude Station, de Brink in Schalkwijk, kasteel Vuylcop, een stukje Culemborg en twee gebouwen die aan de Vecht staan.

SAMENWERKING ,,Dit is een veelomvattende hobby. Het bouwen duurt jaren. Het is onbetaalbaar”, zei Hop. ,,Vier avonden per week wordt hier gewerkt.” Oudshoorn werkt zes weken lang iedere dag drie-en-een-half uur aan een huis. Eerst bezoekt hij de locatie, maakt foto’s, meet alles op en maakt het daarna op schaal na. Een fotograaf en dronevlieger maakte foto’s van de kerk die samen met een maattekening het ontwerp voor de Plein kerk vormden en hij maakte luchtfoto’s van Houten die fungeren als achtergrond. De clubleden proberen de werkelijkheid te benaderen. Het karton voor de huizen krijgt de club van een drukker. De buitenkant wordt geprint. Andere clubleden werken aan de bomen, de verlichting en bedrading, de 3D printer en aan landschap detaillering. 

DANKBAAR De club stond in 2020 bijna een jaar stil door corona. ,,We zijn niet de jongsten meer en namen geen risico’s. Als het mocht werkten we met maximaal twee man tegelijk. Tegelijkertijd kreeg de modelspoorbouw een enorme opleving. Men haalde de treinen van zolder. Dat leidde tot herontdekking van de hobby en maakte het populairder dan ooit”, zei Oudshoorn. Hij zei dankbaar te zijn voor het gebruik van deze zolder. ,,Tegen betaling van een laag huurbedrag, worden wij gedoogd. Ieder lid betaalt €20,- clubgeld per maand voor huur en materiaalkosten. Wel is er wat spanning, want in 2024 wisselt de eigenaar. ,,We hopen te mogen blijven, want we vinden niet snel zo’n goede en betaalbare plek. We hopen op hulp van de gemeente in het zoeken naar een plek voor minimaal vijf jaar. Misschien kunnen we eens een paar modellen tentoonstellen in het gemeentehuis. Al zet ik liever alles in mijn huiskamer, maar dat vindt mijn vrouw toch niet zo’n goed plan.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Blik op het Plein
De Kruidvat, met als u goed kijkt een paar mensen binnen
Kasteel Vuylcop
De Brink in Schalkwijk
Blik op de Roskam en Pleinkerk
advertentie
advertentie