Karine Jekel onthult tegel 2021 van het Herdenkingsmonument
Karine Jekel onthult tegel 2021 van het Herdenkingsmonument Annette Stolk

4 Mei Herdenking: In Vrijheid Vooruit

Overig

HOUTEN  Op 4 mei herdenken we iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord. We herdenken bovendien alle slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg van het coronavirus was de herdenking op het Plein in het Oude Dorp opnieuw zonder publiek. De herdenking vond reeds in de ochtend plaats en wordt door Omroep Houten ‘s avonds uitgezonden. 

door Annette Stolk 

VRIJHEID Na de twee minuten stilte sprak burgemeester Gilbert Isabella over de uitbraak van het coronavirus als de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Met alle maatregelen tegen de verspreiding ervan. Met alle onzekerheid, zorgen en verdriet. ,,We moeten de impact van de pandemie niet onderschatten. De maatregelen tegen het virus zorgen ervoor dat onze alledaagse en vanzelfsprekende vrijheden nu al ruim een jaar worden beperkt.” Hij deed een oproep om op 5 mei Bevrijdingsdag stil te staan bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. ,,Vraagt u zich wel eens af: wat is voor mij de betekenis van vrijheid?” 

TEGEL Karine Jekel droeg het gedicht ‘In vrijheid vooruit’ voor. Regels van het gedicht staan op tegel 2021 van het herdenkingsmonument. Scouts legden samen met de burgemeester een krans bij het monument. Ter herdenking aan alle omgekomen kinderen in oorlogen legde kinderburgemeester Sam van Maurik een bloemenhart. De herdenking werd omlijst door prachtige indringende muziek van Rienk Bakker (piano), Gadze Heeres (cello) en Isabelle Doodhagen (viool). 

PROJECTEN In haar slotwoord verwees Lida van der Marel, voorzitter 4 en 5 mei comité Houten, naar een tekst van denker des vaderlands Daan Rovers. ,,Waar staan we NU als het gaat om vrijheid. Hoe gaan we verder. Wat betekent vrijheid in ons dagelijks leven en hoe kunnen we het onderhouden.” Het 4 en 5 mei comité Houten en de stichting Voor Vrede en Vrijheid trekken samen op in het organiseren van projecten waarbij vrijheid centraal staat. Van der Marel: ,, We hebben van jong tot oud nodig om hierover na te denken, dit uit te werken en te realiseren.” 

De volledige tekst van tegel 2021: 

In vrijheid vooruit (Karine Jekel)

Denk door herdenking

– door te denken aan oorlog,

aan opgestikte sterren,

aan onzichtbaar ondergedokenen,

aan bommen, soldaten en offers,

aan wapens, barakken, verraders,

aan tralies, tranen

en dood –

ook aan verzet en aan vrij,

aan vrede, voorwaarts

en verder,

in vrijheid vooruit

Kinderburgemeester Sam van Maurik legt bloemenhart ter nagedachtenis aan alle omgekomen kinderen
Lida van der Marel voorzitter 4 en 5 mei comité Houten
Scouts met bloemenkrans
advertentie