Vertrekkend hoofdredacteur Gerard Hurkmans is op zoek naar kandidaat met creatieve ideeën
Vertrekkend hoofdredacteur Gerard Hurkmans is op zoek naar kandidaat met creatieve ideeën Charles Verwimp

Omroep Houten zoekt nieuwe hoofdredacteur

17 maart 2020 om 07:30 Overig

HOUTEN Omroep Houten is op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur. Gerard Hurkmans vervult nu sinds 4 jaar deze functie maar hij stopt per 20 juli 2020. ,,Ben jij die verbinder, die mensen kan laten excelleren, dan zoeken wij jou!'' zegt Gerard tijdens een (telefonisch) interview. ,,Belangrijk is dat je affiniteit hebt met de media en het leuk vindt om onze enthousiaste groep vrijwilligers aan te sturen''.

door Martin Monkel

OMROEP Omroep Houten werd in 2009 opgericht door Arthur Vierboom, Ger Kroes en Jocko Rensen. In het begin was de lokale omroep van Houten vooral gefocust op het maken van Houtense verhalen, gemaakt door enthousiaste vrijwilligers. De omroep is sindsdien hard gegroeid. Het aantal vrijwilligers nam toe en in 2013 lanceerde de Omroep Houten haar eigen radiozender, Houten FM! De zender bleek een verbindende factor voor Houten te zijn. Naast spraakmakende interviews en Houtense muziek, is Omroep Houten ook een kweekvijver voor nieuw talent gebleken. Gerard Hurkmans onderstreept het belang van een lokale omroep en de lokale journalistiek. ,,We zijn een lokale omroep gericht op informatievoorziening over de Houtense samenleving.

ERVARINGEN Gerard Hurkmans heeft ervaring in de wereld van personeelswereld. ,,Ik geloof heel erg in een organisatie die in iedere fase een andere aansturing nodig heeft'' zegt Hurkmans. ,,Als startup zit je in een pioniersfase en doet iedereen wat er voor de voeten komt. Maar dan ga je groeien en dan begint het te kraken. In die fase krijg je behoefte om afspraken te maken en procesmatig dingen te gaan regelen. Zo kwam er een redactieraad als afstemming tussen de verschillende programma's en een coördinatie van radio en video. Als je dat slecht doet kan dat tot bureaucratie leiden waardoor niemand zich meer betrokken voelt. De kunst is dus om het enthousiasme van de vrijwilligers en de spirit van de beginperiode te behouden en gelijktijdig te zorgen voor een goede organisatie'' concludeert Hurkmans. ,,De meeste mensen komen niet bij de omroep om IT te gaan doen of techniek, ze willen radio maken of filmpjes van Houtense gebeurtenissen. In 2019 heeft de omroep bijna 180 filmpjes geproduceerd." Volgens Hurkmans zitten we op die manier al dicht tegen de positie aan als nieuwszender. Daarbij noemt hij de actualiteit, waarbij dagelijks een update wordt gegeven over het coronavirus, als voorbeeld. ,,Het was 10 jaar geleden ondenkbaar dat de burgemeester zich in dat verband dagelijks door de lokale omroep laat interviewen''.
In het verlengde daarvan geeft Hurkmans aan dat je vanuit de redactionele verantwoordelijkheid nu ook veel meer dan in het verleden moet inspelen op reacties. ,,We worden nu steeds vaker door verschillende instanties benaderd of we als omroep een filmpje kunnen maken, of die instantie gebeld kan worden in een radio-uitzending''.

KANDIDAAT ,,Er is nu behoefte aan iemand die meer media-achtergrond heeft'' zegt Hurkmans omdat er zich voor de omroep nu een fase aandient waarbij de ontwikkelingen in medialand heel hard gaan. ,,De redactieraad is gegroeid dus wat dat betreft heeft een hoofdredacteur van de omroep het nu op een aantal gebieden veel makkelijker dan toen ik begon'' zegt Hurkmans. ,,Maar het gaat ook om visie op veranderingen. Hoe gaat de omroep inspelen op bv. Instagram? Wat gebeurt er als de FM-band verdwijnt?'' Gevraagd naar de boodschap die hij de kandidaat wil meegeven zegt Hurkmans: ,,Gras gaat niet harder groeien als je er aan trekt. Je moet het vermogen hebben dingen vrij te laten groeien, ander gaat het kapot''.
Belangstellend? Solliciteren kan tot 20 april a.s. bij het bestuur van Omroep Houten. De bedoeling is dat voor de zomer de selectie plaatsvindt, zodat Gerard Hurkmans de nieuwe hoofdredacteur in de zomer kan inwerken. ,,Net als bij de burgemeester zou bij gelijkwaardigheid de voorkeur uitgaan naar een vrouw'' besluit Gerard Hurkmans lachend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie