Axel Eerdman
Axel Eerdman HoutenAnders!

Raadspraat: Rollend over straat

15 november 2023 om 08:02 Opinie Raadspraat

Als men over politici zegt dat die ‘rollend over straat’ gaan, dan bedoelt men vaak dat zij ruzie maken met elkaar. Houten Anders! ging onlangs rollend over straat, maar dat deden wij anders.

Houten Anders! heeft zich vaker ingezet voor toegankelijke fiets- en voetpaden. In Houten is er in het verleden veel aandacht voor de fietser en veel minder voor de voetganger geweest. Vorig jaar hebben we het college gevraagd om meer rekening te houden met allebei: de voetganger én de fietser voor meer wandelcomfort en fietsveiligheid.

Wethouder Van den Berg liet op de sociale media zien dat hij met onze motie aan de slag gaat. Een inwoner reageerde enthousiast en wilde ons de toegankelijkheid van de voetpaden laten ervaren vanuit het perspectief van een rolstoelgebruiker. Hij nodigde ons uit om vanaf Het Hout naar het Oude Dorp te rollen.

Onder begeleiding trokken we erop uit. In het begin is alles nog onwennig en zijn de eerste hindernissen een leuke uitdaging. Toch werd het al snel serieus.

Voetpaden gaan zonder waarschuwing op in de weg. Je staat dus met je rolstoel op straat en je kunt nergens de stoep op. Auto’s blokkeren het voetpad, terwijl paaltjes en hekjes zo krap staan opgesteld dat iemand in een aangepaste rolstoel er niet door kan. De afdalingen zijn soms niet logisch aangelegd, waardoor je het verkeer niet goed kunt zien en extreem goed moet sturen om niet van de stoep te vallen. Je staat soms met je rug naar het verkeer opgesteld en oversteken wordt een blinde gok. Sommige afdalingen zijn veel te stijl en heggen maken de zittende weggebruiker onzichtbaar bij uitritten.

Onze conclusie: je moet haast wel politicus zijn, om in Houten rollend over straat te kunnen.

Axel Eerdman, fractievoorzitter Houten Anders!

www.houtenanders.nl

axel.eerdman@houtenanders.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie