Burgemeester Isabella
Burgemeester Isabella Gemeente Houten

Omgangsvormen en “doe eens lief…”

27 september 2023 om 07:48 Opinie Raadspraat

Zoals u weet fiets ik iedere dag in onze prachtige gemeente. Meestal ben ik voor de stroom van leerlingen uit en een enkele keer fiets ik rond schooltijd. Ik hou er dan rekening mee dat scholieren met heel veel dingen tegelijk bezig zijn op weg naar school. Als ik die gastjes met z’n drieën naast elkaar zie fietsen, bel ik ruimschoots zodat ze wat ruimte voor de andere fietsers kunnen maken. Als ik er dan voorbij fiets zeg ik: bedankt! De laatste keer kreeg ik echter een “houd je bek” naar mijn hoofd van een paar van die opgeschoten gasten. Ik hoop dat ze thuis iets beleefder zijn.

Ook op sociale media zie ik regelmatig dit soort gedrag of uitingen voorbijkomen. Reacties op een berichtje van een mede inwoner dat iemand niet bevalt. Commentaar op een gemeentelijk bericht wat goed bedoeld is om u te informeren of aan te geven dat er echt iets met een melding wordt gedaan maar dat het niet betekent dat een gemeld knelpunt direct is verholpen zoals fietsoverlast bij Castellum. Burenruzies die uit de hand dreigen te lopen omdat er niet meer in alle redelijkheid naar elkaar geluisterd wordt. Ervaren overlast bij evenementen of overlast door groepen jongeren of herrie van scooters.

Maar ook automobilisten die ondanks de verkeersborden in het gebiedje rond de Brug/Wetering en de aanpassingen - om de jonge kinderen rond de kinderopvang, de scholen, de dansstudio, de senioren die er wonen, veilig aan het verkeer deel te laten nemen -, te hard blijven rijden of tegen de rijrichting in rijden… En als ze er dan op aangesproken worden met wel een heel grote mond hun gelijk proberen te halen.

Oh ja en dan vergeet ik te melden dat er vervolgens aan de gemeente gevraagd wordt of wij niet wat strenger kunnen gaan handhaven. Nee, dat gaat ons niet lukken met de beperkte capaciteit die er is.

Zullen we afspreken dat we op al dit soort momenten even diep ademhalen en voordat de ergernis te veel is opgelopen de buren, de jongeren of de andere weggebruiker er in rust op aanspreken en vragen of zij zich aan de regels willen houden. Zo houden we het gezellig, prettig en leefbaar in onze prachtige gemeente.

Houd een beetje rekening met de ander. Doe eens lief tegen elkaar op het moment dat het eigenlijk niet wordt verwacht!

Burgemeester Gilbert Isabella

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie