Afbeelding
CDA Houten
column

Bedankt, Jan!

Opinie Raadspraat

Afgelopen dinsdag 9 februari heeft onze lieve collega Jan de Jong afscheid genomen van de Houtense Gemeenteraad. Helaas dwingt zijn gezondheid hem hiertoe. Deze Raadspraat is een dankwoord aan Jan.


Jan schreef eerder zelf op deze plek in het Houtens Nieuws de woorden die zijn moeder hem meegaf: “Je bent niet alleen op de wereld. Heb iets over voor de ander.” Dat hebben die anderen geweten: van jongs af aan was Jan betrokken bij de samenleving, waarvan de laatste 10 jaar ook met onze Houtense CDA-fractie. Zijn inzet en betrokkenheid waren enorm. Voor ons persoonlijk, voor het CDA. Maar bovenal voor ons mooie Houten.

Als kleine jongen ging Jan al op pad met zijn vader, kwast en plaksel: KVP-verkiezingsposters ophangen. Daar is de kiem gelegd voor de partij die in zijn hart is gaan zitten, gericht op zorg voor kwetsbare mensen, solidariteit, de natuur en cultuur. Dit bleek gelijk toen Jan 20 jaar geleden naar Houten kwam. Al snel was hij actief en een gezien man in buurt, kerk en tal van maatschappelijke organisaties. Wat een kundigheid en plezier bracht Jan als voorzitter van de ondernemersvereniging Het Rond en de Wereldwinkel! Maar boven alles bracht hij aanstekelijke medemenselijkheid, honger naar vooruitgang en staan voor hen die kwetsbaar zijn. Niets voor niets ridderde de koning Jan in 2014.

Het was Jan op het lijf geschreven: zowel het onvermoeibaar zwoegen en ploeteren in stukken en complexe dossiers, als het zoeken naar die middenweg en verbinding met inwoners, ondernemers, boeren en buitenlui, coalitie en oppositie. Zoeken naar kansen en mogelijkheden. Naar overeenkomsten in plaats van het vergroten van verschillen - zonder moeilijke gesprekken uit de weg te gaan. Jan zocht ook naar democratische vernieuwing, waarvan de Motiemarkt een recent voorbeeld is.

Nu hebben we met de hele Gemeenteraad afscheid genomen van raadslid Jan de Jong. Als afsluiting van Jan’s laatste Raadsvergadering – volledig online zoals we inmiddels gewend zijn.

Normaliter gaan politieke bijeenkomsten hand in hand met stevige debatten. Maar in dit laatste agendapunt klonk er één unaniem geluid: we gaan je missen, Jan. Je kennis en kunde. Je vriendelijkheid. Je barmhartigheid. En je tomeloze betrokkenheid en inzet voor een nóg beter Houten.

Veel sterkte en Gods zegen, Jan!

Fractie en wethouder CDA Houten, Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy.

advertentie
advertentie