Bestrijding eikenprocessierups
Bestrijding eikenprocessierups Rijkswaterstaat

Bestrijding eikenprocessierups op diverse manieren

25 april 2020 om 11:30 Natuur en milieu

REGIO De eikenprocessierups is niet meer weg te denken uit Nederland. De laatste jaren zorgt het beestje voor veel overlast. Provincie Utrecht en Rijkswaterstaat gaan de eikenprocessierups dit jaar op een aantal plekken preventief bestrijden.

De provincie Utrecht start deze week met het besproeien van ruim 4000 eiken. Daarmee moet voorkomen worden dat de rupsen nesten gaan bouwen en vervolgens allergische reacties veroorzaken bij voorbijgangers.
De eikenprocessierups was afgelopen jaren een ware plaag. Bomen hingen vol met rupsennesten en gemeenten waren veel tijd kwijt met de bestrijding ervan. Daarom kiest de provincie er nu voor om de harige rups preventief aan te pakken.
De bomen die worden aangepakt staan vooral langs provinciale wegen, omdat de contactkans tussen de brandharen van de rupsen en voorbijgangers daar volgens de provincie het grootst is.
Voor het besproeien wordt een biologisch middel ingezet; de klus wordt 's avonds en 's nachts uitgevoerd zodat het verkeer er zo min mogelijk last van heeft.

De bomen staan onder meer verspreid langs de volgende wegen:

N229 tussen Bunnik en Wijk bij Duurstede

N409 tussen Nieuwegein en Houten

N410 tussen Odijk en Houten

N411 tussen Utrecht en Bunnik

AALTJES Omgevingsmanager Monique Bouwman van Rijkswaterstaat legt uit hoe Rijkswaterstaat de bestrijding van de rups aanpakt. Bij het preventief bestrijden van de eikenprocessierups heeft de biologische aanpak de voorkeur van Rijkswaterstaat. En wel door het inzetten van aaltjes (Nematoden). Monique Bouwma: ,,Deze kleine beestjes parasiteren op de rupsen totdat de rupsen sterven; een biologische manier van bestrijden dus." Voordeel van deze aanpak is de onschadelijkheid voor mens en huisdier en de toepasbaarheid langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

PREVENTIEF Eikenprocessierupsen vervellen vijf keer voordat ze verpoppen tot een grote mot. Bij de derde vervelling krijgen zij hun beruchte jeukhaartjes. Die derde vervelling begint meestal in de eerste weken van mei. Vóór die tijd moeten de aaltjes dus aan het werk. Bouwman: ,,We hebben de afgelopen weken dagelijks gecheckt of de rupsen er al zijn. De eerste rupsen kwamen vorige week uit hun eitjes en we zijn nu gestart met het spuiten van de aaltjes (opgelost in water) met een machine op de boom. Zo gaan we preventief te werk. Dat doen we in de nacht, omdat de aaltjes niet goed tegen zonlicht kunnen. Op deze manier kunnen we 200 bomen per nacht behandelen, en dus zo'n 1.400 per week."

BEWUST SELECTIEF BESTRIJDEN Op basis van klachten in 2019 zijn er zeven trajecten gekozen waar Rijkswaterstaat de eikenprocessierups gaat bestrijden. Bouwman: ,,We bestrijden alleen op de locaties met de grootste overlast. Dat betekent dat er plaatsen zijn waar de rups wel voorkomt, maar die Rijkswaterstaat niet behandelt."

De belangrijkste reden waarom Rijkswaterstaat selectief is in de bestrijding is omdat de aaltjes niet alleen eikenprocessierupsen kunnen doden, maar ook onschadelijke rupsen van mooie dagvlinders. En dat is niet de bedoeling. ,,Bomen waarvan we weten dat daar ook rupsen van beschermde vlinders inzitten slaan we over en daar zuigen we later de nesten van de eikenprocessierups af, ook bomen met nesten van vogels slaan we over. Als na controles blijkt dat er op de gekozen plaatsen nog steeds eikenprocessierupsen zijn, zetten we een extra bestrijdingsmiddel in. Dat middel is biologisch afbreekbaar en goedgekeurd door de Vlindervereniging", legt Bouwman uit.

ZES TRAJECTEN EN AFMEERPLEKKEN Rijkswaterstaat bestrijdt de eikenprocessenrups in minstens 1850 bomen langs het Amsterdam-Rijnkanaal op onder andere de volgende trajecten:

· Nieuwegein: Fietspad Papendorpsepad + Groenewoudseweg (tussen Jutphase brug en Meernbrug)

· Houten: Heemsteedse weg (tussen de fietsbrug en carpoolplaats)

· Utrecht: Fietspad Galecopperbrug – Jutphase brug

· Alle afmeerplekken met eiken

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij het landelijk informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis). Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 20.00 uur; zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur. Of via het contactformulier op onze website: https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/contact.

De bestrijding van de eikenprocessierups met aaltjes.
De bestrijding van de eikenprocessierups met aaltjes.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie