Susan van Erp
Susan van Erp GroenLinks

Raadspraat: Voordeurverhalen

17 april 2024 om 08:19 Opinie Raadspraat

Hallo,

“Fijn, dat jullie komen luisteren” zegt ze, “ik heb wel wat te vertellen”

Het is een frisse zaterdagmiddag in de lente. Met felgroene jas aan langs de deuren namens GroenLinks, het blijft spannend. Wie tref je aan de andere kant van die voordeur? Ik stap door het poortje in de heg de voortuin in, en bel aan. De deur gaat open en zachte grijsgroene ogen kijken me nieuwsgierig aan. Ik stel me voor en voeg toe dat ik kom om te luisteren; ,,Wij vinden het belangrijk om te weten wat er speelt in een buurt want we willen helpen waar we kunnen.” Of ze misschien een paar minuutjes heeft? Ze vertelt. Hoe ze opgroeide in een achterstandswijk en keihard heeft geknokt om te komen waar ze nu is. Hoe vaak ze de uitdagingen in haar leven alleen moest overkomen. Naast haar baan in het onderwijs doet ze vrijwilligerswerk met vluchtelingkinderen. Ze wil anderen helpen, zodat het voor hen makkelijker is dan het voor haar was. Minder eenzaam. Maar ze is moedeloos van polarisatie en zwart-wit denken om haar heen en in de media. Dan vraagt ze zich af; ben ik de enige die gelooft in luisteren en verbinding zoeken?

Haar verhaal raakt me.

Het gevoel er alleen voor te staan herken ik. Het was voor mij reden om politiek actief te worden. Ik vertel haar over de opluchting en energie die het mij geeft om te zien hoe hard er in de gemeente gewerkt wordt. Dat ik als raadslid kan bijdragen aan verbinding maken. Natuurlijk gaat het niet perfect, maar we zijn niet alleen en we doen dit samen! ,,Wil je eens meekijken, of het ook wat voor jou is?”

Haar lach straalt; ,,Ja, dat wil ik wel!”

De gesprekken aan de voordeur, elke maand in een andere wijk, zijn me veel waard. Meestal kort en vrolijk, vaak over serieuze aandachtspunten. Voor mij extra motivatie om onze gemeente groen, eerlijk en duurzaam te maken. De zon breekt door. Op naar de volgende voordeur…

Doe je mee? Mail ons: houten@groenlinks.nl

Susan van Erp,
Fractievoorzitter GroenLinks Houten

advertentie
advertentie