Leerlingen krijgen uitleg bij Jos Mulder Carrosseriebouw.
Leerlingen krijgen uitleg bij Jos Mulder Carrosseriebouw. Houten on Stage

Enthousiaste leerlingen en bedrijven tijdens Doe Dag van Houten On Stage

3 april 2022 om 13:52 Lokaal Deel je nieuws

Op 29 maart bezochten tijdens de Doe Dag 750 vmbo-leerlingen van Houten bedrijven en organisaties van hun interesse.De Doe Dag is een onderdeel van Houten On Stage, een belangrijk project waarin de vmbo-leerlingen, dé vakkrachten van de toekomst, contact leggen met de lokale organisaties en bedrijven.

‘Deze kennismaking met de verschillende beroepen helpt leerlingen met hun profiel- en beroepskeuze, want zij moeten op zeer jonge leeftijd een keuze maken, aldus Inge Doorn (projectleider van Houten On Stage). Veel van de deelnemende bedrijven hopen natuurlijk leerlingen enthousiast te maken voor hun vak. Het is heel leuk om leerlingen te zien met ‘sterretjes in hun ogen’, maar ook als leerlingen erachter komen dat het beroep ze misschien wat minder ligt dan ze dachten, zijn wij tevreden. Ook dat geeft inzicht en helpt in de beroepskeuze.

Tijdens de Doe Dag trof Doorn veel gemotiveerde vmbo-leerlingen en enthousiaste professionals. Bij Inventum mochten de leerlingen diverse opdrachten uitvoeren in de fabriek, van kwaliteitscontrole tot solderen. ‘Er zaten echt talenten tussen de leerlingen. Sommigen soldeerden veel netter dan mijn collega’s’, zegt Frank Spoelstra enthousiast. ‘En we zagen ook heel andere kwaliteiten van onze medewerkers. Zo leuk om te zien hoe rustig ze alles aan de leerlingen konden uitleggen’. Het St. Antonius Ziekenhuis, waar weer code rood heerst, liet de Doe Dag voor de ruim 30 geïnteresseerde leerlingen niet voorbijgaan, maar toverde één van de lokalen van Yuverta om in een medisch centrum. Leerlingen, allemaal gehuld in een covid-pak, kregen informatie over verschillende beroepen in het ziekenhuis, oefenden met hechten en nog veel meer. Leerlingen bij Vroeg maakten een heerlijke slagroomtaart met zelfgemaakte garnering. Bij Pastoe zette leerlingen mooie designkasten in elkaar en bij de politie moesten de leerlingen iemand in de boeien slaan, waarbij werd gelet op snelheid en onderlinge samenwerking.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de inspanningen van deelnemende On Stage bedrijven uit Houten en de regio om de vmbo-leerlingen diverse beroepen te laten ervaren. Het was een fantastische dag, die veel leerlingen zich nog lang zullen herinneren. En voor de bedrijven smaakt het ook naar meer. ‘We hebben een fantastische Doe Dag gehad en we hebben zelfs al een paar sollicitaties ontvangen voor een bijbaantje. Wij doen volgend jaar zeker weer mee’.

Leerlingen slaan een 'boef' in de boeien tijdens Doe Dag bij Politie Houten.
advertentie
advertentie