Michael in een van de kamers van de tuin waar tegels plaats maakten voor groen
Michael in een van de kamers van de tuin waar tegels plaats maakten voor groen Irene van Valen

Michael is ‘Tegelwipper van de maand’ - Vergroening voor een betere sfeer

1 juni 2023 om 10:32 Natuur en milieu

HOUTEN Michael Wijnhout mag zich ‘Tegelwipper van de maand’ noemen. Daarmee staat hij voor vergroening en verduurzaming, maar vooral voor het vergroten van de onderlinge betrokkenheid. Hij legt uit: ,,Ik woon in een jongerencomplex en bedacht drie jaar geleden het idee om de verstening rondom ons gebouw om te vormen tot vergroening. Ik wilde daarin samen optrekken met medebewoners. Ik geloof dat vergroening niet alleen beter is voor de biodiversiteit en de omgeving koeler maakt, maar ook dat het de onderlinge sfeer verbetert.”

Samen met verschillende medebewoners en zijn vriend Ron Franck maakte Michael een plan van aanpak. ,,Ron ontwierp een tuinplan”, zegt Michael, ,,want volgens hem was het inrichten van een bestendige tuin meer dan zomaar planten in de grond te zetten.” Het resulteerde in een ontwerp die de tuin verdeelde in een soort van kamers. De tuin is door palen, hekken of heggen onderverdeeld in verschillende thematuinen, waaronder een relaxtuin, een lusthof en een publieke tuin. ,,We zijn nog lang niet klaar”, legt Michael uit als hij ons meeneemt, de tuin in. ,,Ik hoop in contact met onze buren een groenstrook mooier te maken en in een andere gedeelte een blotevoeten pad aan te leggen.”

VOORBEELD

Drie jaar na het verwijderen van de eerste tegels, haalde de tegeltaxi eind mei alle verwijderde tegels op en werd Michael benoemd tot Tegelwipper van de maand. Hij is hierin een voorbeeld voor anderen. ,,Met de vergroening van de tuin, groeide de onderlinge gemeenschapszin en sluiten zelfs buurtgenoten aan bij onze barbecue- en spelavonden. Dat de saaie stenen plaats maakten voor vergroening betekent niet alleen betere verkoeling en beschutting, maar veroorzaakt ook diepere sociale contacten en biedt zingeving. Ik hoop dat meer mensen in Houten ons voorbeeld volgen, niet alleen om Houten groener te maken, maar om de leefomgeving te verbeteren door meer samen op te trekken.”

Wethouder van den Berg feliciteert Michael
De tuin met de aparte 'kamers'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie