Afbeelding

Houten speelt mee in het NK Tegelwippen

18 maart 2023 om 08:16 Natuur en milieu

HOUTEN Van 21 maart tot 31 oktober vindt het NK Tegelwippen plaats. Het NK Tegelwippen is dé wedstrijd waarin heel Nederland steen vervangt door groen. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in voor-, achter-, of geveltuin. De gemeente die de meeste tegels wipt is de winnaar. Zorg dat Houten in de top drie komt!, luidt de oproep van de gemeente.

Houten doet dit jaar voor de tweede keer mee aan deze wedstrijd. Inwoners en de gemeentelijke organisatie trekken hierin samen op. Houten doet mee bij de middelgrote gemeentes. De wedstrijd is eenvoudig. De gemeente die de meeste tegels wipt wint. De top drie moet Houten kunnen halen. De gemeente maakt de openbare ruimte groener. Door tegels in de tuin te vervangen door groen werken inwoners mee. Op nk-tegelwippen.nl/meedoen wordt het aantal gewipte tegels bijgehouden.

Gratis boompjes

Houtense BIJzaken en de gemeente geven 25 maart op het Rond het startschot voor tegelwippen in Houten. Tussen 10.00 en 14.00 uur deelt Houtense BIJzaken op het Rond gratis bomen uit. ,,Inwoners mogen vijf boompjes meenemen. De boompjes zijn nog klein. Ze  kunnen prima mee op de fiets. Er zijn verschillende soorten. Wees er snel bij, want op is op. Het is leuk als u een foto meeneemt van de plek waar u de boompjes gaat poten”, aldus de gemeente.

,,Heeft u voor de aftrap tegels gewipt? Neem daar dan een foto van mee. Het moeten wel tegels in uw eigen tuin zijn. Tegels uit de openbare ruimte moet u laten zitten. Meld het aantal gewipte tegels op nk-tegelwippen.nl/meedoen. Wilt u tegels die u heeft gewipt kwijt? Bij het busstation op de Molenzoom staat een Big Bag. Daar kunt u de tegels kwijt.”

Tegeltaxi en bloembollenactie

Nieuw dit jaar is de inzet van de tegeltaxi. De taxi haalt tuintegels thuis bij de inwoners op. Voor de tegels moet wel groen in de plaats zijn gekomen. Men moet de tegels ook hebben doorgegeven op de website van NK Tegelwippen. De taxi rijdt dit jaar vier keer. De dagen waarop de taxi rijdt komen in Houtens Nieuws te staan. 

Ook nieuw is de bloembollenactie. In het najaar kunnen inwoners hun  tuin vergroenen. Plant u dan bloembollen, dan heeft u een prachtige tuin in het voorjaar. Hierover komt later meer informatie.

Waarom tegelwippen?

Houten: ,,Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. We krijgen steeds vaker te maken met hitte en wateroverlast. Door al het steen om ons heen geeft dat problemen. Op een hete dag worden stenen steeds warmer. Het kan daardoor tussen de huizen heel heet worden. Die hitte is niet fijn. Oudere mensen en zwakkere jongeren kunnen er zelf problemen met hun gezondheid door krijgen.”

Steen laat geen water door. Overal waar steen ligt moet het water door het riool weglopen. ,,Bij harde regen kan het riool dat niet altijd meer aan. Kelders kunnen vollopen of het water komt uit de wc borrelen. Minder steen en meer groen zorgt voor minder hitte en betere afvoer van regenwater. Onderzoek laat ook zien dat groen gelukkiger maakt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie