V.l.n.r Henk van Bentum, Lucienne Nap (vrijwilliger bij Licht in Herinnering), Anneke Schaap en Bas Scholten voor Bloemsierkunst Amanda
V.l.n.r Henk van Bentum, Lucienne Nap (vrijwilliger bij Licht in Herinnering), Anneke Schaap en Bas Scholten voor Bloemsierkunst Amanda Irene van Valen

Licht in Herinnering Houten is een moment om samen te herinneren

Corona

HOUTEN Wilt u samen met familie en vrienden een kaarsje branden om de herinnering aan een dierbare levend te houden? Dan bent u 12 december welkom bij Licht in Herinnering op Begraafplaats Oud Wulven aan de Oud Wulfseweg in Houten. U bent welkom van 14.00 -16.00 uur.

Irene van Valen

Dit samenzijn is zonder aanmelding toegankelijk voor iedereen, jong of oud en ongeacht uw levensovertuiging. Uw dierbare mag elders gecremeerd of begraven zijn. Het is de vijfde keer dat Licht in Herinnering in Houten plaatsvindt. ,,Wij bieden een laagdrempelig samenzijn dat omlijst wordt door muziek voor iedereen die een dierbare verloor. We willen samen zijn, samen delen en een kaarsje aansteken”, zegt uitvaartondernemer Anneke Schaap. Henk van Bentum, beheerder van de begraafplaatsen in Houten, ervaart de waarde van deze bijzondere activiteit: ,,Gedurende het jaar vragen mensen me of het dit jaar weer plaatsvindt. Men heeft hier behoefte aan. Wij doen het met liefde en uit betrokkenheid voor hen.”

PROGRAMMA Het programma bestaat uit een ontvangst met een warm drankje, waarna Anneke u welkom heet. Vervolgens spreekt de burgemeester de nabestaanden toe en leest Anneke een gedicht voor, waarna een minuut stilte wordt gehouden. Vervolgens worden de namen van dierbaren opgelezen en mogen nabestaanden een kaarsje aansteken. Tenslotte kan men ter afsluiting een warm drankje nemen of napraten. ,,Het voorlezen van de namen is een emotioneel en mooi moment”, zegt Anneke.

KERSTBAL Deze keer is Licht in Herinnering weer als vanouds. Vorig jaar vond het in besloten kring plaats door de coronamaatregelen. De burgmeester gaf dit jaar toestemming om de herdenking door te laten gaan, omdat het buiten en op een doorstroom locatie plaatsvindt. Bas Scholten, collega van Anneke, is de burgemeester dankbaar om zijn betrokkenheid. Vorig jaar konden nabestaanden voor het eerst een geschreven herinnering of naam aan een kerstbal in een kerstboom hangen. Dat is ook dit jaar mogelijk. Voor wie niet bij deze herdenking aanwezig kan zijn, is het mogelijk een bal in de boom te hangen tot Drie Koningen op 6 januari.

VERNIEUWEND Bas Scholten werkt sinds dit jaar bij Monuta en maakt Licht in Herinnering voor het eerst mee: ,,Het is belangrijk en waardevol om samen te herinneren. Ik beleef dit voor het eerst mee en wil naast de sfeer kijken of we komende jaren dingen anders kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan een manier om jongeren hier bij te betrekken.”

SPONSOR Licht in Herinnering vindt ieder jaar plaats op de tweede zondag in december en is wereldwijd bekend als Wereldlichtjesdag. Oorspronkelijk was het bedoeld om alleen kinderen te gedenken. Nu is het voor iedereen die ons dierbaar is. Naast Anneke, Henk en Bas, werken Amanda van Putten en Laura van Putten van Bloemsierkunst Amanda en Co van Bentum, beheerder van de begraafplaatsen in Houten, mee in de organisatie. Anneke spreekt grote dank uit voor Uytewaal Catering. Zij zorgen voor de tenten, glühwein en warme chocolademelk.

advertentie
advertentie