Klaas Wijbenga in actie
Klaas Wijbenga in actie Charles Verwimp
vrijwilliger in beeld

Klaas Wijbenga: ,,Een mooie reportage is kunst”

10 november 2021 om 11:45 Mensen

Naam: Klaas Wijbenga

Leeftijd ; 69 jaar

Werk: Wijbenga media consultancy / gepensioneerd

Vrijwilligerswerk: Documentairemaker/ video editor Omroep Houten, kok bij Hospice Houten

Voorafgaand aan dit interview heeft Klaas al een behoorlijke tijd staan filmen ten behoeve van de documentaire die hij maakt over het tot stand komen, en alles wat daarbij komt kijken, van het Vertrouwde Dorp, het woonzorginitiatief van 30 wooneenheden ten behoeve van mensen met dementie. Vandaag filmt hij het project van leerlingen van Yuverta en het ‘Living Lab’ team.

,,Ik ben met verschillende projecten bezig, zo ben ik bezig met een podcast over fort Honswijk, deze podcast vertelt de geschiedenis van dit fort, maar ook de opties voor de toekomst. Heel interessant, al zeg ik het zelf.

Waarom ik vrijwilliger ben bij Omroep Houten? Tijdens mijn werk voor de omroepen waren bijvoorbeeld Villa Velderhof en van Kooten en de Bie mijn klanten. Via de toenmalige hoofdredacteur, die de omroep wilde professionaliseren, heb ik mij aangemeld. Het is mijn insteek om van elkaar te leren en daarna uit te vliegen om andere dingen te gaan doen. Dat het een soort kweekvijver is.

Editen is een hele rare hobby, je bent een uur bezig voor een minuut film. Maar het filmpje kan van grote waarde zijn. Je gebruikt dan soms een ‘voice over’ of muziek. Ik vind het leuk om mensen te vinden die dit willen en kunnen doen en ze vervolgens te stimuleren.

De serie die wij hebben gemaakt over het Plein Oude Dorp is ook een mooi project geweest. Weet je dat er maar liefst 75 vrijwilligers aangesloten zijn bij omroep Houten?

Zelf ben ik al een tijdje bezit met een documentaire over de ontwikkeling van de nieuwe zorginstelling ‘Het Vertrouwde Dorp’. RTV Utrecht heeft met een intentieverklaring toegezegd om deze documentaire over de ontwikkeling van het huis en dit zorgechtpaar uit te zenden. Zo heb tijdens de ontwikkeling Theo en Johanna Castrop stapje voor stapje tijdens de ontwikkeling gevolgd. Het is vanzelfsprekend dat dit hele traject ook persoonlijke gevolgen voor hun heeft, zij gaan bijvoorbeeld verhuizen naar het Vertrouwde Dorp. Dat zijn soms ook geen eenvoudige stappen te nemen om hun doel te bereiken.

De voldoening die ik uit dit werk haal is dat ik projecten oppak die ik ook leuk vind en dat ik zie dat vrijwilligers de handschoen oppakken en zelf verder gaan in dit vak. Ik raad het aan om vrijwilliger te worden, het gaat om voldoening en plezier. Het is een kunst om energie te stoppen in een mooie reportage en met beelden het verhaal te laten zien.”

door Rina Knopper

advertentie
advertentie