Marcel Dagniaux
Marcel Dagniaux Annette Stolk

Marcel Dagniaux wil Veteranennetwerk Houten nieuw leven in blazen

22 juni 2021 om 16:08 Mensen

HOUTEN Ruim 17 jaar was Marcel Dagniaux (56) werkzaam voor defensie. In 1995 werd hij uitgezonden op een missie van de Verenigde Naties naar Israël. Hij maakt de beschietingen over en weer mee tussen Israël en milities in Zuid-Libanon. Die ervaringen zullen hem zijn leven lang bijblijven. In Houten probeert hij nu, samen met vier enthousiaste collega’s, het veteranennetwerk nieuw leven in te blazen. Komende zaterdag, Nationale Veteranendag, zal ook in Houten de Verteranenvlag gehesen worden. 

door Annette Stolk – de Vries

De militaire loopbaan van Dagniaux start in 1983 met de opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Als hij in 2001 gaat scheiden van zijn vrouw besluit hij defensie te verlaten. Dagniaux: ,,Ik wilde voor mijn twee kinderen zorgen. Daardoor kon ik niet meer op missies worden uitgezonden. Ik vond dat ik daarom mijn ontslag moest nemen.” Inmiddels werkt hij alweer ruim 18 jaar bij de gemeente Utrecht, momenteel als teamleider Officemanagement.

VREDESOPERATIE De VN vredemissie (UNTSO) uit 1995 is Dagniaux altijd bij gebleven. Met zijn gezin, zijn oudste kind is dan vier maanden oud, vertrok hij naar Israël. In april 1996 wordt hij geplaatst op de Golan hoogvlakte met als taak toezicht te houden op de wapenstilstanden in het Midden-Oosten. Het gaat echter toch mis. Over en weer vinden er beschietingen plaats vanuit Noord-Israël en Zuid-Libanon. Dagniaux is getuige van de zestiendaagse campagne van de Israëlische strijdkrachten tegen Libanon; Operation Graphes of Wrath. ,,Een indrukwekkende periode, vergelijkbaar met de beelden wie we onlangs weer op de televisie zagen vanuit Gaza. De mortieren en granaten vlogen over ons hoofd. ’s Nachts turfden we de inslagen om zo het aantal schendingen van het bestand bij te houden.”

MACHTELOOS Als de beschietingen stoppen bezoekt Dagniaux een compound die eindeloos door de Israëliërs was beschoten. Hier hadden 100 vrouwen en kinderen een schuilplaats gezocht. Allen bleken te zijn omgekomen. ,,Dat zijn gebeurtenissen die je niet los laten. Je houdt er een gevoel van machteloosheid aan over. Dit gevoel van machteloosheid heeft mij onder meer gestimuleerd de lokale politiek in te gaan. ( Van 2014-2018 was Dagniaux raadslid voor de VVD Houten red.) Tegenwoordig zet ik mij in voor het project ‘Veteranen in de klas’ van het Veteraneninstituut. Daarbij ga ik met kinderen in gesprek over thema’s als vrede en veiligheid en leg ik uit wat een veteraan is.”

Het is goed dat er tegenwoordig naar manieren wordt gezocht om de waardering voor die inzet te laten blijken.

WAARDERING Als vertegenwoordiger van de veteranen heeft Dagniaux zitting in het 4 en 5 mei comité Houten. ,,Vaak hebben mensen bij veteranen een beeld van oude heren, maar dat is natuurlijk niet juist. Vele jonge mannen en vrouwen hebben, ook na de Tweede Wereldoorlog, zich ingezet voor vrede en veiligheid. Het is goed dat er tegenwoordig naar manieren wordt gezocht om de waardering voor die inzet te laten blijken. Toen ik uit Libanon terug kwam vroeg niemand aan mij hoe het was geweest en hoe het met me ging. Dat is nu beter geregeld, zowel voor het thuisfront als voor de uitgezonden militair.”

VETERANENDAG Iedere laatste zaterdag van juni vindt in Den Haag de Nationale Veteranendag plaats. Een mooie gelegenheid voor veteranen om elkaar te ontmoeten, herinneringen op te halen en ervaringen met elkaar te delen. Het is de ambitie van Dagniaux en zijn medeveteranen om ook de Houtense veteranen met elkaar in contact te brengen. ,,Mijn missie is om een Houtens netwerk op te zetten waar het voor veteranen mogelijk is elkaar te ontmoeten en waar nodig elkaar te helpen. Defensie is eigenlijk een soort familie die voor elkaar klaar staat als dat nodig is. Dat klaar staan voor elkaar heb ik zelf heel erg gemist toen ik niet meer als militair actief was. Die natuurlijke kameraadschap mis ik soms in de burgerwereld. Als we elkaar vanuit een gemeenschappelijke achtergrond kunnen helpen moeten we dat doen.”

NETWERK Op 26 juni zal Dagniaux met zijn collega’s de officiële Veteranenvlag aanbieden aan burgemeester Gilbert Isabella en de vlag bij het gemeentehuis hijsen. Op de Activiteitenmarkt in september zal een aantal bevlogen en actieve veteranen zich presenteren aan het Houtense publiek presenteren. ,,We willen ons graag aan de Houtenaren laten zien. In Houten wonen ongeveer 250 veteranen. Variërend in de leeftijd van 19 jaar tot diegenen die hebben gediend in Korea of Nieuw Guinea. Op deze manier willen we graag contact leggen met andere veteranen en een netwerk opbouwen. Geïnteresseerde veteranen kunnen contact leggen via: houtenseveteranen@gmail.com

advertentie
advertentie