Hajé bood haar terrein aan voor de opvang van asielzoekers
Hajé bood haar terrein aan voor de opvang van asielzoekers TS

SGP, ITH en VVD Houten sluiten zich aan bij zorgen CDA en omwonenden mogelijke asielopvang Tull en ‘t Waal

26 mei 2023 om 11:34 Maatschappelijk

TULL EN ‘T WAAL In navolging van Pelleboer van het CDA stellen nu ook SGP, ITH en de VVD vragen aan het college over het onderzoek dat de gemeente Nieuwegein doet naar een mogelijke opvang van asielzoekers, vlakbij Tull en ‘t Waal. Behalve een aanspreekpunt bij de gemeente vragen de partijen het college ook om na te denken over handhaving.

door Agnes Corbeij

Gisteren publiceerde Houtens Nieuws de zorgen van omwonenden over het onderzoek naar de opvang van 220 asielzoekers op het terrein van Hajé. Op dezelfde dag werd duidelijk dat de zorgen breder leven binnen de Houtense gemeenteraad. Nog drie politieke partijen stelden vragen aan de wethouder. Grotendeels zijn dit dezelfde vragen als het CDA al gesteld had.      

Nieuw is de vraag aan het college na te denken over handhaving. ,,Het COA geeft aan dat er nauwelijks incidenten plaatsvinden nabij AZC’s. Echter kan het natuurlijk voorkomen in een uitzonderlijk geval dat er toch iets mis gaat. ... Kan er proactief nagedacht worden over inzet van handhaving, om inwoners van Tull en ’t Waal en Schalkwijk gerust te stellen, mocht het AZC toch geplaatst worden bij Hajé?”

Ook vragen de partijen zich af of de ondernemers aan de Houtense kant van het project betrokken worden. Aan de kant van Nieuwegein ligt het bedrijventerrein Het Klooster. De gemeente Nieuwegein zegt met deze ondernemers in gesprek te zijn. VVD, SGP en ITH vragen zich af of dit ook gaat gebeuren met Houtense ondernemers. ,,Kan de gemeente Houten dit ook doen met de ondernemers in onze gemeente, die vlakbij gevestigd zijn? Of kunnen we de gemeente Nieuwegein gevraagd worden om dit te doen?”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie