Nicole Frusch middenvoor tussen begeleiders en deelnemers in het Eetatelier Houten
Nicole Frusch middenvoor tussen begeleiders en deelnemers in het Eetatelier Houten Irene van Valen

Reinaerde biedt werkplekken in Houten waar mensen zich gezien weten en meetellen

29 mei 2023 om 16:35 Maatschappelijk Tips van de redactie

HOUTEN Door de afgenomen vraag naar werkplekken voor mensen met licht verstandelijke of ernstig meervoudige beperkingen en/of psychische problemen, heeft Reinaerde veel mogelijkheden voor werk en dagbesteding. Klantadviseur Nicole Frusch vertelt ons over de werkmogelijkheden die zij bieden.

Irene van Valen

Reinaerde biedt begeleiding en behandeling aan mensen met verstandelijke beperkingen en/of psychische problemen, onder meer bij werk en dagbesteding. Ook mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen re-integreren en een nieuwe stap zetten naar werk na bijvoorbeeld een moeilijke periode. Reinaerde zoekt op basis van de hulpvraag, wensen, behoeften en interesses een passende werkplek dicht bij huis. Daarbij zijn veiligheid, structuur en de klik met het team belangrijk. Frusch vertelt: ,,De coronacrisis veranderde de werksituatie voor veel deelnemers. Zij verloren de motivatie om weer te werken of vonden ander werk. Wij bieden kansen en helpen hen weer in het nieuwe ritme te komen, zodat zij gaan en blijven werken. Dit kan onder andere op Fort WKU, bij het Eetatelier of in het Koffieatelier, waar men werkt op het eigen niveau en in het eigen tempo.

FORTTERREIN

Bij Fort WKU kan men langere tijd blijven werken, toewerken naar een betaalde functie of re-integreren. ,,Helaas is het fort voor deelnemers alleen met de fiets of belbus bereikbaar. Voor sommigen is bellen een groot obstakel”, zegt Frusch. ,,Eenmaal de brug van het fort over, voelen deelnemers zich veilig en leren samenwerken, keuzes maken en grenzen stellen. Iemand maakte na een moeilijke thuissituatie daar een nieuwe start en leerde zichzelf te zijn. Hij voelde zich gezien en zijn zelfvertrouwen groeide.” Op het fort werkt men ‘in het Groen’ dat voorspelbaar en gestructureerd werk biedt op het terrein, in de moestuin en bij de houtbewerking. De horeca biedt dynamischer werk door afhankelijkheid van het aantal bezoekers door activiteiten als vergaderingen, bruiloften, kanoverhuur en de natuurcamping. De keuken biedt catering en sociale ondernemingen huren gratis een ruimte.

CATERING

Bij het Eetatelier leren deelnemers alles over het proces in de keuken en in de bediening. ,,Zij groeien door samen te werken, leren van elkaar, ondersteunen elkaar, wisselen elkaar af en trekken samen op. Bij een goede klik ontstaan blijvende sociale contacten. De deelnemers zijn altijd blij met wie er komt. Het maakt hen enthousiast. Hier staan speciale tafels voor sociale organisaties die tegen een gereduceerd tarief komen eten”, vertelt Frusch. Het Eetatelier is open van 10.00-21.00 uur voor een gebakje, lunch en/of diner.

SPECIALITEITEN

In het Koffieatelier in het hart van de bibliotheek ligt het tempo lager dan bij het Eetatelier door de kleinere en minder drukke locatie en stabielere werktijden. Deelnemers maken verschillende koffiespecialtieten en bakken lekkere hapjes en maken lunches voor de verkoop ter plaatse. Zij leren alles over het werk in de keuken, de bar en in de bediening en genieten ervan om het papier of glas weg te brengen of boodschappen te doen, waarbij ze zich gezien voelen en herkend worden in de supermarkt. Voor meer informatie bel of mail Reinaerde via 030 2875210 | klantadvies@reinaerde.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie