Afbeelding
Bibliotheek Lek en IJssel

Taalmaatjes en vrijwillige coördinatoren gezocht in Houten

Maatschappelijk

HOUTEN De afgelopen periode is het aanbod van het Taalhuis Houten uitgebreid met een nieuw project: Taalmaatjes. Vrijwillige taalmaatjes worden binnen dit project gekoppeld aan deelnemers die hun Nederlandse lees-, schrijf- of spreekvaardigheid willen verbeteren. In Houten gaat het om ongeveer 3000 inwoners die laaggeletterd zijn; zij beheersen niet de basisvaardigheden om volwaardig in de maatschappij mee te kunnen draaien. 

,,De eerste tien taalkoppels in Houten zijn de afgelopen weken al aan de slag gegaan, maar we zijn op zoek naar nog meer enthousiaste vrijwilligers. Ook zoeken we vrijwillige coördinatoren voor de begeleiding van deze taalmaatjes”, vertelt Eveline Dijkhuizen van het Taalhuis.

LAAGDREMPELIG ,,Meedoen in de maatschappij is lastig als je niet vlot kunt lezen en schrijven, niet goed Nederlands spreekt of niet met een computer om kunt gaan. Voor veel mensen is het voorlezen aan hun kinderen onmogelijk, een e-mail sturen moeilijk en zijn belangrijke veiligheidsvoorschriften op het werk onleesbaar. Met het taalmaatjesproject geven we laaggeletterden in Houten de kans om op een laagdrempelige manier de Nederlandse taal te verbeteren in de praktijk.”

TAALMAATJESPROJECT Gedurende 25 weken gaan taalkoppels wekelijks 1-op-1 aan de slag met het leerdoel van de deelnemer. Ook oefent het taalkoppel in de praktijk door samen activiteiten te ondernemen. Koppels spreken af op momenten dat het hen uitkomt. Dit gebeurt in de Bibliotheek, thuis of op een andere plek. ,,Voor ouders met jonge kinderen is dit project daarom een uitkomst.’

Voor meer informatie en het aanmelden als vrijwilliger: mail naar houten@taalhuislekstroom.nl.

Meer informatie staat op www.bibliotheeklekijssel.nl/vacatures.

advertentie