Afbeelding
Bibliotheek Lek & IJssel

Taalvrijwilligers ontvangen certificaat in Taalhuis Houten

5 maart 2022 om 13:00 Maatschappelijk

HOUTEN Vrijwilligers uit Houten, IJsselstein en Vijfheerenlanden hebben de afgelopen weken bij het Taalhuis de ‘Basistraining voor taalvrijwilligers’ gevolgd. Enthousiast namen ze hun certificaat in ontvangst. Zij hebben nu alles in huis om mensen die de Nederlandse taal (beter) willen leren te gaan begeleiden.

,,Begin februari is de groep van in totaal 11 deelnemers gestart met de training. Al deze enthousiaste deelnemers hebben de afgelopen periode hard gewerkt en hebben het certificaat taalvrijwilliger mogen ontvangen. Alle lof voor hun inzet! In vier dagdelen deden zij kennis op over de doelgroep(en) en problematiek en oefenden zij met casussen uit de praktijk. Het enthousiasme en plezier van de groep werkte aanstekelijk”, aldus Willeke van Dam van de Bibliotheek Lek & IJssel.

AANPAK LAAGGELETTERHEID Taalvrijwilligers vormen een belangrijk onderdeel in de preventie en aanpak van laaggeletterdheid. In Houten heeft ruim 8% van de inwoners grote moeite met lezen, schrijven en/of spreken van de Nederlandse taal of omgaan met de computer. In de training van het Taalhuis, ontwikkeld door Stichting Lezen en Schrijven, krijgen taalvrijwilligers informatie over de doelgroep en leren zij hoe ze deze het beste kunnen begeleiden. Zo wordt er aandacht besteed aan materialen en technieken waar goed mee gewerkt kan worden.

LAAGDREMPELIGE PLEK
Het Taalhuis verbindt lokale organisaties in Houten om zo samen de strijd tegen laaggeletterdheid en digibetisme aan te gaan. Het Taalhuis creëert centrale en laagdrempelige plekken waar taalvragers én taalvrijwilligers terechtkunnen en geeft een overzicht van relevante dienstverlening binnen de gemeente.

Wie zelf de Nederlandse taal (beter) wil leren of juist anderen hiermee wil helpen is van harte welkom in het Taalhuis in de Bibliotheek of kan contact opnemen met Taalhuis Houten via houten@taalhuislekstroom.nl.

Afbeelding
advertentie
advertentie