Afbeelding
Werken in de zorg

Van taxichauffeur naar verzorgende: overstap naar loopbaan in zorg wint sterk aan populariteit in regio Utrecht

Onderwijs

UTRECHT Het is vandaag de ‘Internationale Dag van de Verpleging’. Extra aandacht voor de zorgbranche lijkt relevanter dan ooit, zeker nu het personeelstekort in de zorg tot een nieuw hoogtepunt is gestegen. Dat de zorg kampt met een tekort aan mensen was al langer bekend, maar de coronacrisis maakte de druk op het personeel in onder andere de thuiszorg en in verzorgings- en verpleegtehuizen alleen nog maar groter. In 2022 wordt in de regio’s Utrecht, Amersfoort en Gooi en Vechtstreek een tekort verwacht van 5.617 verzorgenden en verpleegkundigen (bron: Utrechtzorg). En de problemen zijn nog niet voorbij. Het tekort zal verder oplopen nu veel babyboomers stoppen met werken. 

ZIJ-INSTROMERS Voor ROC Midden Nederland dé aanleiding om zij-instroomklassen te starten. Aan interesse gelukkig geen gebrek. ,,We zijn zelf ook enorm verrast. We krijgen mensen uit heel Nederland, zowel met als zonder zorgervaring, die zich bij ons als zij-instromer melden. In september 2021 start een nieuwe klas met zij-instromers. Dat maakt dat we nu al vier ‘opleiden op maat-klassen’ hebben ingevuld sinds de start vorig jaar.” Aan het woord is Jos van der Eijk, directeur van het Gezondheidszorg College in Utrecht dat onderdeel uitmaakt van ROC Midden Nederland. ,,Of je nu zorgervaring hebt of niet: iedereen die een overstap wil maken naar een andere branche én tegelijkertijd een bijdrage wil leveren aan een zeer relevant maatschappelijk vraagstuk, is van harte welkom.” Zorgervaring is dus niet verplicht.

Geïnteresseerden krijgen na aanmelding een capaciteitentest en een persoonlijke intake. Op basis daarvan worden persoonsgebonden leerdoelen opgesteld. Afhankelijk daarvan kun je binnen een half jaar tot twee jaar als verzorgende IG aan de slag. Van der Eijk: ,,Als opleider geven we je persoonlijke begeleiding: van aanmelding tot afronding van de opleiding.”

KANSRIJKE LOOPBAAN Van der Eijk: ,,Het mooie van de ‘opleiden op maat-klas’ - die overigens vanaf het komende schooljaar ook te volgen is bij het Gezondheidszorg College in Amersfoort- is dat we die samen met verzorgings- en verpleeghuizen ontwikkeld hebben. Deze organisaties gaven aan met name behoefte te hebben aan medewerkers die direct kunnen starten en de laatste kennis van het vak hebben. Daar leggen we dan ook de nadruk op in de opleiding zodat onze studenten snel aan de slag kunnen.”

Mohamed Boukhima is onlangs als zij-instromer in een ‘opleiden op maat-klas’ gestart: ,,Mijn taxibedrijf ging helaas failliet. En dat midden in de coronacrisis! Ik heb ooit wel wat in de zorg gedaan, maar ik had deze stap echt eerder moeten zetten. Het is voor mij het bewijs dat je op elk moment in je leven een stap naar een andere baan en zelfs een andere branche kunt maken.”

INTERESSE BUITENLAND Van der Eijk: ,,Het is mooi om te zien dat er veel interesse is. Elke klas bestaat uit maximaal twintig studenten, maar met deze interesse gaan we zeker door met nieuwe klassen.”

ROC Midden Nederland, de grootste opleider uit de regio Utrecht, is erg blij met de interesse en positief verrast dat de aanmeldingen zich niet tot de grenzen van de regio beperken. ,,We krijgen aanmeldingen van mensen uit het hele land. En zelfs iemand uit België! Goed nieuws voor de zorg, want onze studenten zijn na hun opleiding direct inzetbaar”, aldus Van der Eijk. 

advertentie
advertentie