Diane Hasken en Paul Raaijmakers
Diane Hasken en Paul Raaijmakers Truus Tibben

Vrijwilligers van de maand: Diane Hasken en Paul Raaijmakers

16 november 2021 om 09:22 Maatschappelijk

HOUTEN Al vanaf het allereerste begin van PlusBus Houten zijn ze de drijvende krachten achter deze organisatie: Diane Hasken en Paul Raaijmakers. Wat doet de PlusBus en hoe zijn Diane en Paul erbij betrokken geraakt?

 door Truus Tibben

Diane vertelt: ,,PlusBus Houten is opgezet vanuit een idee van de Algemene Senioren Vereniging Houten om senioren te stimuleren contact met elkaar te hebben en samen uit te gaan. Ik kende Hetty Zwamborn, bestuurslid van de ASVH. Toen zij hoorde dat Paul gestopt was met werken, vroeg ze of hij wilde meedenken over het opzetten van een PlusBus in Houten”. 

MEEDENKEN ,,Dat meedenken werd een jaar lang wekelijks bij elkaar komen”, vertelt Paul. ,,Vrijdagochtend was PlusBus-ochtend.” PlusBus is een landelijk initiatief van het Nationaal Ouderen Fonds en is ooit begonnen als ‘Boodschappen PlusBus’. 

PlusBus Houten heeft ervoor gekozen om alleen uitjes voor senioren te organiseren. Er zijn voorwaarden aan verbonden, de bus mag alleen gebruikt worden voor de doelgroep en doelstellingen die passen bij het NOF. Paul: ,,Toen we officieel van start gingen, werd Hetty secretaris en ik werd voorzitter. Samen met een goede kennis van Hetty, Siebe Huizinga, die penningmeester wilde worden, vormden wij het eerste bestuur.” 

OP ZOEK NAAR VRIJWILLIGERS Het bestuur was er, de bus was er en toen kwam de vraag: hoe nu verder? Diane, die vanuit haar werk veel ervaring had met vrijwilligers, dacht actief mee. Er werd onder meer contact gezocht met de Vrijwilligerscentrale van ‘van Houten&co’. Toen begon de zoektocht naar vrijwilligers, die de bus konden besturen of die als begeleider mee wilden gaan. Paul vertelt daarover: ,,Ik heb een praatje gehouden op Omroep Houten en ging daarna op vakantie. Op het strand in Griekenland regende het telefoontjes van geïnteresseerden. Zo begonnen, na onze vakantie, de gesprekken met kandidaat-vrijwilligers.” 

De organisatie van de PlusBus, zoals het boekingssysteem, het organiseren van de uitjes, de financiën, het telefoonverkeer én het busbeheer, werd door Hetty, Diane en Paul zelf gedaan. ,,Wij waren met zijn drieën het hele bedrijf. Het was soms wel eens teveel, maar als we dan de blije reacties van zowel de deelnemers als de vrijwilligers zagen, wisten we: hier doen we het voor! Gelukkig kregen we ook veel hulp. Een bekende van Hetty heeft ons enorm geholpen met het ontwerpen van ons logo, de huisstijl, de programmaboekjes en de website (“Iris Borst Design”). Ook werden we financieel ondersteund door o.a. Gemeente Houten, Lions, Rotary, Stichting Mazzel uit Schalkwijk en diverse abonnees. Er werd begonnen met zeven proefritten en langzamerhand groeide het programma.”

GEOLIEDE MACHINE Nu, ruim vier jaar later, is de PlusBus een organisatie met ruim 150 abonnees en 60 vrijwilligers. Het is een geoliede machine met, naast het bestuur, diverse teams die een deel van de organisatie op zich nemen. Er is een Programmateam dat de uitjes bedenkt en organiseert, een Telefoonteam dat de aanmeldingen verwerkt, een Roosterteam dat zorgt voor de indeling van chauffeurs en begeleiders, een Bezorgteam dat de programmaboekjes bij de abonnees bezorgt, een PR-team, een team Busbeheer en een ICT-team. Een gemotiveerde groep mensen, die er alles aan gelegen is de ouderen mooie dagritten te bezorgen. 

Nog altijd zijn Diane en Paul nauw betrokken. Als ik hun vraag wat zij voor de toekomst van de PlusBus zouden wensen, is hun reactie: ,,Dat de PlusBus nog groter wordt, dat we nog meer naamsbekendheid krijgen, zodat nog meer ouderen mooie dagritten kunnen maken.” Het is duidelijk: Diane en Paul werken met hart en ziel voor de PlusBus en zijn terecht Vrijwilligers van de maand!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie