Diana Brouwer neemt even tijd voor een jarige leerling
Diana Brouwer neemt even tijd voor een jarige leerling Irene van Valen

Terugblik op 2020: ,,We doen het voor de kinderen”

28 december 2020 om 11:32 Maatschappelijk

HOUTEN ,,Het was een bijzonder jaar”, zei Diana Brouwer, directeur van basisschool De Plantage. ,,Bij iedere persconferentie rees de vraag, wat verandert er deze keer? Veranderen de protocollen opnieuw? Vooral in het begint veranderde veel, waarbij vooral het gemis van de kinderen tijdens de sluiting van scholen zwaar viel. Er voor hen zijn, dat is ons werk!”

door Irene van Valen

De sluiting van de basisscholen werd verwacht. Het team had daarvoor alles doorgesproken, getest en klaarliggen, zodat binnen een dag gestart werd met online lessen. De ouders haalden de ene dag alles op van school. De volgende dag volgden leerlingen alle lessen online. ,,We onderhielden goed contact met de ouders en zien geen kinderen met leerachterstand door de ontstane situatie”, klonk Brouwer trots.

AFSTAND Volgens Brouwer is de situatie nu eigenlijk als normaal. ,,We leven als school in een bubbel. Kinderen en de groepsleerkracht hoeven geen afstand te houden van elkaar. Leerkrachten onderling houden zo goed mogelijk afstand. Daar waar we toch dichter bij elkaar komen, houden we die momenten zo kort mogelijk.” Zo is de hal bij de directiekamer smal, daar is de afstand niet te handhaven. ,,We zijn overigens blij dat de leerkrachten geen mondkapjes hoeven te dragen.”

VERANDERINGEN Geen van de teamleden op de Plantage heeft corona gehad. Daar waar ze getest werden was de uitslag altijd negatief. ,,Bij ouders die corona hadden, moesten de kinderen mee in quarantaine. Door twee zieke kinderen in een groep, hebben we een keer de hele klas voor tien dagen naar huis gestuurd. Dat was lastig voor de ouders.” Sinds de coronasituatie komen ouders niet meer binnen en buiten zijn routes gemaakt waar kinderen gebracht en gehaald worden. Deze manier van werken maakt de start van de dag en de sfeer in het gebouw rustiger. ,,Dit draaien we niet meer terug. Niet alleen het team, maar ook ouders zijn tevreden over deze gang van zaken.” Wat Brouwer opvalt is dat er meer oog is voor de kinderen. ,,Dat is toch waar we het voor doen.” Sinterklaas werd gevierd in een rustigere sfeer, zonder grote intocht op het schoolplein; voor kerst was bedacht dat ieder kind een eigen gerecht mee zou nemen. De scholen moesten echter weer dicht. Hoe dan ook daagt de coronacrisis uit om creatiever om te gaan met activiteiten.

GEMIS Wat gemist wordt zijn de reizen rondom internationalisering. Door corona vindt er geen uitwisseling meer plaats tussen leerlingen uit Nederland, Oostenrijk, Estland, Malta en Spanje. Wat een goede manier is om xenofobie (angst voor vreemde mensen) tegen te gaan. Het gemis aan contact met die landen, wordt opgevangen door digitaal of met een kerstkaart contact te maken. Voor volgend jaar hoopt Brouwer dat de uitwisseling naar anderen landen mogelijk wordt en leerlingen en leerkrachten mogen reizen.

WROMHOTEL Daarnaast heeft de school €4000,- subsidie gekregen voor een duurzaamheidsproject. Die gaan zij besteden aan een moestuin en wormhotels, waarvan een hele grote buiten komt te staan. ,,Daar gaan schillen en etensresten in. De wormen eten dat. We krijgen daar hun uitwerpselen voor terug, wat voor ons compost is. Onderaan het vat zit een kraantje, waar percolaat uit komt, dat is vocht dat uit de bak komt en is als pokon voor de planten. Naar aanleiding van een functieomschrijving wordt in de groepen acht gezocht naar een directeur voor deze wormhotels. De sollicitaties lopen nu.”

Dit is een klein wormhotel die in de directiekamer staat.
advertentie
advertentie