Burgemeester Gilbert Isabella hoopt volgend jaar weer een terrasje te kunnen pakken
Burgemeester Gilbert Isabella hoopt volgend jaar weer een terrasje te kunnen pakken Irene van Valen

Terugblik burgemeester Isabella: ,,Na de winter komt ook altijd de lente, ook in Houten”

25 december 2020 om 08:31 Maatschappelijk

HOUTEN Waar hij als nieuwe burgemeester vorig jaar nog alles voor de eerste keer deed, mistte burgemeester Gilbert Isabella vanaf maart dit jaar door de coronacrisis veel tweede keren. ,,Als mens die onder de mensen wil zijn mis ik vooral het buiten en zichtbaar zijn voor de inwoners van Houten”, zegt Isabella. Naast zijn taak als voorzitter van de gemeenteraad en het werken in het college is het onder de mensen zijn het meest favoriete werk dat hij doet. ,,Horen wat mensen doen, wat hen bezighoudt, initiatieven die worden ontplooid, ik ben er graag bij.”

door Irene van Valen

Leuk weetje is dat bijna 50% van de Houtense inwoners vrijwilliger is en een op de drie er zelfs nog wat bij wil doen, ware het dat corona juist veel stilligt. ,,Ik was net terug van een weekend weg en werd ’s zondagsavonds gebeld door wethouder de Groot en door de directeur publieke gezondheidszorg over de coronabesmettingen in Houten. Wij stonden op nummer 1 in de provincie.” Een dag later, 2 maart, ontmoette Isabella de adviseur crisisbeheersing en het regionaal beleidsteam om te kijken wat te doen en wie waarvoor verantwoordelijk was en informeerde de raad over de ontstane situatie.

GRIP Isabella was dankbaar dat de directeur van de GGD zoveel tijd vrij maakte om mee te denken bij de start van de crisis. Statements werden opgesteld, de raadsinformatie brief werd geschreven en allerlei informatie werd gedeeld. De telefoon stond roodgloeiend. ,,Ik ben sindsdien nooit meer uit de crisisorganisatie gekomen. In een acute crisis spreken we van grip (gecoördineerde regionale incidentenbestrijding procedures) situaties, waarin geschaald wordt van 0 tot 5. We zaten direct in grip 4 en zitten daar nog steeds in. Dat gebeurt eigenlijk nooit. Meestal duurt een crisis maximaal een week, waarna nazorg en onderzoek starten. In deze crisissituatie leerde Isabella vooral veel nieuwe organisaties kennen. Er werden direct nieuwe teams opgericht, zoals het covidteam, het juridisch loket, het bestuurlijk afstemmingsoverleg, Houten voor Houten en Houten tegen corona van Omroep Houten, nu Houten gaat door.

LIJNEN Alle informatie en vragen vanuit gemeenten rondom de crisis, worden gemeld bij de Veiligheid Regio Utrecht (VRU), die het hogerop brengen tot aan het kabinet, waarna het terugkomt tot gemeente niveau. De lijnen tussen crisisorganisaties zijn kort, vragen worden snel beantwoord. ,,In het begin was heel veel onbekend. We wisten niet of er mensen zouden overlijden, hoe de verspreiding zou verlopen en hoe snel. Dat was spannend. Op basis van 10 % informatie namen we een 100 % besluit, dat kon niet anders. De huidige lockdown is het gevolg van de grote toename van het aantal besmettingen en de druk op de bezetting van ziekenhuisbedden en die op de Intensive Care. Een persconferentie levert onduidelijkheid op voor veel partijen. Na iedere persconferentie volgt een regionaalbeleidsteamoverleg met alle burgmeesters uit de regio. We bespreken alle vragen die er zijn en worden ondersteund door de VRU en het GGD. Het moet gezegd worden hoe geweldig het is dat zij 24 uur per dag bereikbaar zijn voor spoedvragen van alle 26 gemeentebesturen in de provincie. Zij antwoorden zo snel mogelijk en schakelen het door naar de ministeries.”

MEELEVEN Isabella hoort wekelijks van het aantal besmettingen in Houten en krijgt regelmatig bericht van mensen die overleden zijn. Hij spreekt nabestaanden persoonlijk als de gegevens aan hem worden doorgegeven. Dat zijn de moeilijke gesprekken, waarin hij luistert naar wat mensen vertellen. Dat doet hij vaak in het weekend vanuit huis, zodat hij daarna tot zichzelf kan komen en niet direct weer doordendert op kantoor. Wat hem vooral raakte was dat mensen tijdens de eerste lockdown niet bij hun vader of moeder konden zijn toen deze stierven. ,,Als burgemeester ben ik ook bezig met mensen en organisaties die vastlopen. Waar de minister-president zei dat scholen moesten sluiten, zie en voel ik de zorgen van betrokken schooldirecteuren en ouders. Ik neem dan ’s avonds contact op met een schooldirecteur om te laten weten dat we meeleven en vraag of we iets kunnen betekenen. Overigens hebben de wethouders allemaal contacten vanuit hun portefeuilles met betrokken organisaties of ondernemers. Na iedere persconferentie komt een kettingreactie los als een grote sneeuwbal die het gemeentehuis en de samenleving in rolt.”

MOOI Tegelijkertijd met de ernst en het gewicht van de crisis, zag Isabella een andere beweging. Dat was die waarin mensen bereid waren anderen te helpen. ,,Dat laat toch weer het dorpse karakter van Houten zien. Mensen, kerken, organisaties en ondernemers zetten zich in om te helpen waar ze kunnen. Daar waar het ging knellen zag ik dat mensen eromheen gingen staan.” Hoewel veel activiteiten werden geannuleerd, kregen twee activiteiten nog net groen licht. Dat waren BonApetito en de Activiteitenmarkt. Dat was net in een periode dat de maatregelen versoepeld waren. Beide konden alleen in aangepaste vorm plaatsvinden. ,,Daar kijk ik met plezier op terug. Sowieso is het bijzonder te zien hoe creatief mensen soms omgaan met de maatregelen en daarmee overwinningen boeken. We moeten blijven kijken naar wat kan.”

VOORUITBLIK Voor volgend jaar kijkt Isabella uit naar zijn verhuizing naar Schalkwijk. Voor ons allemaal hoopt hij op versoepelingen van de maatregelen en dat er een goed werkend vaccin komt. ,,Ik kijk uit naar het gewone leven, waarbij we een terrasje kunnen pakken, genieten van een kop koffie of ‘s avonds van een glas wijn en rondkijken met een gevoel van: jongens wat wonen we toch in een geweldige gemeente.” Hij besluit met: ,,De winter is ingevallen, alles is bevroren, maar na de winter komt ook altijd de lente weer. Daar kijk ik naar uit, dat de zon weer gaat schijnen.”

advertentie
advertentie