Mariska voelt zich gesteund door en is blij met vaste gasten die blijven komen.
Mariska voelt zich gesteund door en is blij met vaste gasten die blijven komen. Irene van Valen

Terugblik op 2020: Het was een heftig jaar voor Tante Truus Pannenkoeken

26 december 2020 om 11:40 Maatschappelijk

HOUTEN Ondernemer Mariska Thijsebaard noemt 2020 een heftig jaar. Tijdens de eerste lockdown moest ze twaalf weken dicht. Die tijd benutte ze om het buitenterras van haar restaurant Tante Truus Pannenkoeken te vernieuwen. Het restaurant kreeg binnen een nieuwe kleur, het speeltoestel werd vernieuwd en er kwam een nieuwe flammkuchenkaart bij. ,,Deze vernieuwingen waren een pas op de plaats. Het bracht nieuwe energie in de zaak”, zegt Mariska . Na de lockdown beleefde ze de drukste zomer ooit. ,,Mensen bleven thuis van vakantie en bezochten ons na een dagje weg.” Tot ze op 15 oktober opnieuw moest sluiten.  

door Irene van Valen

De tweede lockdown ervaarde Mariska als moeilijker. ,,Er was niets meer op te knappen. Wat bleef waren de winterperiode en onzekerheid over wat volgt. Dat vond ik lastig. De ene keer hoorde ik op het nieuws dat we 15 december open mochten; dan weer dit, dan weer dat. Uiteindelijk luisterde ik alleen nog naar de persconferenties en verwijderde alle nieuws van mijn telefoon. Sindsdien voel ik meer rust.”

ACTIES Naast de leukere bezorgdozen en een verrassing voor de kinderen, bedacht Mariska extra leuke acties bij de bestellingen in dit coronajaar. Denk aan een gratis broodje of speciale acties rondom Halloween, Sinterklaas, Black Friday en Kerst. ,,Deze ideeën ontstaan veelal spontaan. Soms sta ik ermee op. Door steeds nieuwe dingen te bedenken blijft het leuk voor ons en de gasten.”

OPTIMISTISCH Mariska maakt zich bewust niet teveel zorgen over haar zaak. ,,Dat geeft rust. Mijn werknemers hebben nul-urencontracten. Twee van hen hebben hun baan opgezegd, want vonden elders werk.” Hoewel ze optimistisch blijft, vraagt ze zich af hoelang het duurt tot ze weer open mag en of mensen in de wintermaanden blijven bestellen. ,,Wat ik gaaf vind is dat verschillende mensen wekelijks of regelmatig een bestelling plaatsen. Dit voelt als een enorme steun en maakt me dankbaar.”

OPLADEN Ondanks haar veelal optimistische aard, ging Mariska er ook wel eens doorheen. ,,Ik wilde even weg van de mensen en drukte. Daarom bezocht ik een compassieweekend in een klooster. Dat was heerlijk. Ik kwam opgeladen terug.” Frustratie was er ook: Op Black Friday zag ze rijen dik mensen voor de winkels staan, terwijl zij dicht moest blijven. ,,Was het zo belangrijk om met z’n allen in die rijen te staan? Mijn zaak is ingericht naar de 1,5 meter norm, met op iedere tafel een desinfectiepompje. Wij dragen als personeel allemaal mondkapjes en mensen kunnen hun bestellingen zelf ophalen van een tafel. Daarmee is er helemaal geen contact.” 

Voor volgend jaar hoopt Mariska dat corona overwonnen wordt en het een normaal jaar wordt. ,,Dan kunnen we met volle kracht vooruit.”

advertentie
advertentie