Alle locaties van de AED's in Houten
Alle locaties van de AED's in Houten Veilig Houten

Gemeente Houten is 100% hartveilig

17 juli 2020 om 19:31 Maatschappelijk

HOUTEN Vorig jaar startte Stichting Veilig Houten een grote AED actie in Houten. Binnen tweeënhalve maand was heel Houten voorzien van volledige beschikbare 24/7 AED dekking binnen de noodzakelijke zes-minuten zone.

Onlangs is de 1500ste buurtAED van Nederland in gemeente Houten geplaatst. Daarmee telt Houten in totaal 55 beschikbare AED’s, waarvan 41 beheerd door Stichting Veilig Houten. De andere AED’s zijn in het bezit van externe particulieren en bedrijven, maar altijd 24/7 beschikbaar. Op www.veilighouten.nl/aed-locaties kunt u de locaties van de AED’s in de gemeente Houten vinden.

DORPSKERNEN Begin mei 2020 startte Stichting Veilig Houten AED acties om de kernen Schalkwijk en Tull en 't Waal hartveilig te maken. In totaal waren vijf buitenkasten nodig. De AED’s waren namelijk al in particulier bezit. Zij stelden deze AED's beschikbaar om buiten op te hangen. In Schalkwijk ging het om één buitenkast en in Tull en 't Waal om vier buitenkasten. Voor de aanschaf en het plaatsen van de buitenkasten was per locatie €1000,- nodig.

FLYER Om deze acties onder de aandacht te brengen, ontwikkelde Stichting Veilig Houten een speciale flyer. Hier kwamen niet voldoende donaties mee binnen. Bij een tweede flyer-ronde besloot de Whatsapp buurtpreventie beheerder van Tull en 't Waal, Ilse van Rinsum, er een persoonlijke brief bij te sturen. Men kent haar goed, wat tot gevolg had dat binnen een maand de vier buitenkasten gerealiseerd werden. Daarbovenop sponsorden bedrijven en een particulier nog drie extra AED’s. Daarmee telt Tull en 't Waal nu zeven AED’s.

TOP VIJF In Schalkwijk werd de buitenkast gerealiseerd. Daarnaast zijn er nog drie AED’s geregistreerd en vervangt Stichting Veilig Houten in augustus de AED bij het sportpark. Zij zullen deze ook beheren. In september wordt bij de OLVH kerk aan de Loerikseweg in Houten een extra AED geplaatst, die beheerd wordt door Stichting Veilig Houten. In een tijdsbestek van drie maanden is gemeente Houten, met haar ruim 50.000 inwoners volledig hartveilig. Volgens HartslagNu, het reanimatie oproepsysteem van Nederlands, staat Houten in de top vijf van Nederland als snelst hartveilige woonplaats.

TRAININGEN Stichting Veilig Houten richt zich vanaf nu op het organiseren van cursussen reanimatie en AED. Deze trainingen stonden stil door de coronacrisis. ,,Als de maatregelen het toelaten om cursussen te geven, staat de eerste cursus gepland op 26 september 2020. Daarnaast staan dit jaar nog drie basiscursussen en twee herhalingscursussen gepland. De volledige planning vindt u op www.veilighouten.nl. ,,Zodra mensen zich mogen inschrijven voor die cursussen zetten wij een actie online. Wat die actie inhoudt, houden we nog geheim, maar het heeft te maken met de cursussen reanimatie en AED. Wilt u een cursus volgen? Dan raden we u aan uzelf dit jaar nog aan te melden”, besluit Jeroen Balk, voorzitter Stichting Veilig Houten.

door Irene van Valen

Jeroen Balk bij het plaatsen van de eerste AED vorig jaar
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie