Peter Hein tijdens de Holocaustherdenking in de Michaëlkerk in Schalkwijk vorig jaar
Peter Hein tijdens de Holocaustherdenking in de Michaëlkerk in Schalkwijk vorig jaar Christi Wijnen

Documentaireserie ‘Op de Vlucht’ over het ongelooflijke verhaal van het Joodse gezin Hein

1 mei 2021 om 16:11 Historie

HOUTEN De driedelige documentaire ‘Op de vlucht’ gaat over het ongelooflijke verhaal van het Joodse gezin Hein in de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Ze zaten onder andere enige tijd ondergedoken aan het Neereind in Schalkwijk. 

Peter Hein: ,,In de serie gaat het niet alleen over onderduiken, maar ook over de latere gevolgen daarvan, voor mij en voor ons gezin. Ik zag de ruwe versie van de eerste aflevering: deze was ontroerend, en integer gemaakt.”

In 2014 schreef Hein het boek  ’De Onderduikers’ en waarin hij een historische fout over zijn ouders weerlegde die door Piet Heimink Liesert in de wereld was gebracht. Hein hield vorig jaar bij de Holocaustherdenking in Schalkwijk hierover een lezing: ‘Schalkwijk, 19 oktober 1943, een fataal verlopen onderduik‘.

Paul en Netta Hein en hun zoon Peter wonen in 1940 in de Utrechtse Wijde Begijnestraat. Door ziekte van Netta Hein (tbc) weet Paul Hein aanvankelijk deportatie uit te stellen. In 1943 wordt het uiteindelijk toch te gevaarlijk en weet Paul dat niet langer gewacht kan worden met onderduiken. Om hun overlevingskansen te vergroten brengen Paul en Netta Hein hun vierjarige zoon Peter bij vrienden onder. Zij zelf vertrekken naar hun eerste onderduikadres. Vanaf dat moment begint een angstaanjagende tocht langs verschillende Utrechtse onderduikadressen. Tijdens die tocht weet het echtpaar Hein meerdere malen op miraculeuze wijze te ontkomen aan de Duitse bezetters. Wat het echtpaar niet weet is dat hun zoon Peter al snel is doorgegeven aan een onbekende die hem meeneemt naar Beverwijk.

In ‘Op de Vlucht’ zien we dat Paul en Netta Hein door overlevingsdrift, alertheid, de hulp van Utrechters en een dosis geluk de oorlog konden overleven. Ook komt in deze documentaireserie het verhaal van de kleine Peter aan de orde. Tijdens de oorlog gaat hij van adres naar adres en dat heeft zijn sporen bij hem nagelaten. Op zijn vijftigste krijgt hij een ernstige depressie.

Peter Hein is getrouwd en kreeg drie kinderen: Eva, David en Ruben. In een gezinsgesprek met hun vader Peter vertellen de drie kinderen over hun jeugd en in hoeverre de gebeurtenissen uit de oorlog ook hun leven heeft beïnvloed. Ruben is muzikant en winnaar van ‘Wie is de mol’. De bijzondere muziek in deze documentaire is van Ruben Hein.

Het overlevingsverhaal van Paul en Netta Hein en de verhalen van Peter Hein en zijn kinderen maken duidelijk hoe een oorlog mensen kan beschadigen, maar ook hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn.

De documentaireserie is te zien op 4, 5 en 6 mei bij Omroep Max en RTV Utrecht. 

advertentie
advertentie