Afbeelding
Picasa

25 jaar na de evacuatie: Tot aan de lippen

27 december 2019 om 07:23 Historie

CULEMBORG Waarom moesten 140 duizend inwoners van de Betuwe in 1995 op de vlucht voor het water? Hoe kijken ze erop terug? En, even belangrijk, wat is ervan geleerd? Onder het motto 'Tot aan de Lippen' staat Culemborg van 27 januari tot en met 2 februari 2020 stil bij de evacuatie van de Betuwe, 25 jaar geleden. Met foto-exposities, lezingen, stads- en natuurwandelingen, jeugdtheater, muziek en natuurlijk De Avond van het Water.

In januari 2020 is het 25 jaar geleden dat Nederland aan een grote ramp ontsnapte. Het water in de grote rivieren steeg tot alarmerende hoogten en de dijken leken te bezwijken. Zo'n 250 duizend mensen in de stroomgebieden, van wie 140 duizend in de Betuwe, moesten halsoverkop huis en haard verlaten. Om enkele dagen later weer opgelucht terug te keren; de dijken hadden het gehouden. Maar het water stond letterlijk tot aan de lippen.

Ook in Culemborg, destijds 24 duizend inwoners, was het spannend. Vraag een willekeurige Lekstad-bewoner van boven de 30 naar de ervaringen in januari 1995 en de verhalen komen los. Bewoner, ondernemer, agrariër, bestuurder of hulpverlener, bij een ieder staat die ene week nog op het netvlies gegrift.

Met het project Tot aan de Lippen wordt uitvoerig aandacht besteed aan die enerverende periode. Maar het blijft niet bij terugkijken. Ook de huidige situatie wordt belicht: heeft het nog wat opgeleverd en zijn we voorbereid op een nieuwe aanval van het water?

Een greep uit het programma: lezingen van onder andere Henk Zomerdijk (destijds burgmeester van Ochten), Marco Verhoef (meteoroloog en weerman) en Kars Veling (bioloog); de laatste is ook gids tijdens een tocht door de uiterwaarden. De stadsgidsen begeleiden een 'hoogwaterstadswandeling' langs historische plekken in de Culemborgse binnenstad. In zorg- en buurtcentra zijn tafels met verhalen waar ouderen herinneringen ophalen. Door de hele stad zijn foto's te zien. Voor de jeugd is er een wedstrijd dijken bouwen/ontwerpen.

Op 30 januari 2020 presenteert de Gelderlandfabriek 'De Avond van het Water'. Oud-burgemeester Mieke Bloemendaal-Lindhout, loco-burgmeester Jean Eigeman, huisarts Ad Derwig, brandweercommandant Sjaak Anema, autodealer Henk Visscher, veehouder Gijs de Raad en anderen vertellen over hun ervaringen in die hectische periode. En met dijkgraaf Co Verdaas van Waterschap Rivierenland wordt de huidige situatie doorgenomen.

Het volledige programma staat op https://www.degelderlandfabriek.nl/tot-aan-lippen-25-jaar-evacuatie-rivierengebied/

Tot aan de Lippen is een initiatief van de Gelderlandfabriek en wordt gehouden in samenwerking met tal van Culemborgse organisaties. Het project wordt gefinancierd door de gemeente Culemborg, Waterschap Rivierenland en de Provincie Gelderland.

advertentie
advertentie