Kinderen doen proefjes en experimentjes bij de Duurzame Ontdekbus
Kinderen doen proefjes en experimentjes bij de Duurzame Ontdekbus Joep von Berg

‘We wilden iets unieks’. KlimaatKermis is de start van het Energiefestival Houten

29 oktober 2022 om 10:42 Duurzaamheid

‘Altijd prijs op de KlimaatKermis!’ Met die slogan werd Houten ertoe verleid om vandaag in Het Rond de ‘andere kermis’ te bezoeken. En alsof die kreet nog niet overtuigend genoeg was: ‘Grijp je kansen op de KlimaatKermis en win!’ Een - duurzaam - prijsje scoren kon de bezoeker inderdaad. Maar uiteindelijk had de hele santenkraam een hoger doel.

Chris Reinders

Het evenement diende namelijk als de aftrap en ook min of meer als eye catcher van het Energiefestival Houten. Dat is bedoeld om de inwoners ertoe aan te zetten energie te besparen. Als starter wilde de organisatie ‘iets ludieks’, zegt Katrin Larsen, coördinator van inwonersinitiatief EnergieRijk Houten ,,Op een leuke manier aandacht vragen. Dat is het doel van de KlimaatKermis. Mensen moeten in beweging komen en wat gaan doen.” aldus Larsen.

Als hulp daarbij biedt EnergieRijk Houten twee soorten diensten, legt Larsen uit. Ingevuld door vrijwilligers, voegt ze eraan toe. De energiebespaarcoach richt zich op huurders. Zij komen bij mensen thuis en geven hun tips over eenvoudig te nemen energiebesparende maatregelen en hoe ze hun gedrag kunnen aanpassen. De energie-ambassadeur is er voor huiseigenaren die hun onderkomen willen verduurzamen.

Larsen staat aan de ‘kop’ van het geheel en wijst naar de attracties die in al hun eenvoud inderdaad ‘kermisgerelateerd’ genoemd kunnen worden. Het Rad van Fortuin heeft deze middag de titel ‘Houten draait door’ meegekregen. Bij het draaien aan het grote wiel zijn twee prijzen te winnen. De een is de shower timer: een zandloper die ‘afgesteld’ is op vijf minuten douchen. De ander is een folder met daarin acht stappen om het huis en de tuin duurzaam te maken. Verder kunnen de bezoekers meedoen aan de douche quiz. En ze kunnen hengelen naar een energiezuinig gadget: een muntje in de lade en vervolgens met een grijparmpje proberen om bijvoorbeeld een setje ledlampjes te bemachtigen. Voor kinderen was de Duurzame Ontdekbus het ‘kermisterrein’ opgereden: proefjes en experimentjes uitvoeren, zoals insectenlollies maken.

Staand bij die laatste attractie vertelt vrijwilligster Mick Zwart van EnergieRijk Houten dat de vraag naar de ondersteuning van de energiebespaarcoach steeds groter wordt. Daarom is de organisatie ook druk in de weer om meer vrijwilligers aan te trekken en die op te leiden voor het werk. ,,Veel mensen zitten nog op ons te wachten”, aldus Zwart. ,,We zijn er speciaal ook voor de minima. Die hebben veel te lijden onder de stijgende energieprijzen. Voor die groep kunnen we bij een huisbezoek ook gratis energiebesparende materialen meenemen en die bij hen installeren.”

Zwart heeft al een aantal bezoekers te woord gestaan, zegt ze op het moment dat de poorten van de KlimaatKermis een uurtje open staan. Zo was er een vraag over radiatorfolie. Zwart: ,,Dat is absoluut niet lastig aan te brengen. De mevrouw dacht dat ze het folie achter alle radiatoren moest plakken voor een goed resultaat, maar dat hoeft niet. Alleen bij de buitenmuur is dat nodig. De binnenmuren grenzen immers niet aan de buitenlucht. Die tip heb ik haar mooi kunnen geven.”

Het Energiefestival Houten wordt behalve door EnergieRijk Houten georganiseerd door verschillende (vrijwilligers)organisaties en de gemeente Houten. Meer informatie: www.duurzaamhouten.nl/energiefestival.

Afbeelding
advertentie
advertentie