Wethouder Van den Berg aan het woord tijdens de bewonersavond over woningbouw in De Grote Driehoek.
Wethouder Van den Berg aan het woord tijdens de bewonersavond over woningbouw in De Grote Driehoek. Annette Stolk - de Vries

De Grote Driehoek, plan voor maximaal 250 nieuwe woningen in Schalkwijk

15 november 2022 om 10:20 Wonen

HOUTEN Provincie Utrecht heeft ingestemd met het bouwen van 250 woningen in De Grote Driehoek. Dit is het gebied in Schalkwijk tussen Spoordijk, Korte Uitweg, Jonkheer Ramweg en De Wiese. Bewoners van Schalwijk worden uitgenodigd ideeën en wensen in te brengen in een drietal informatieavonden. In de Wiese vond maandagavond 14 november een bewonersavond plaats. 

Annette Stolk – de Vries

Ooit was het Eiland van Schalkwijk in beeld als plek voor woningbouw. Beleggers kochten om die reden grond op het eiland. Uiteindelijk gingen de plannen voor ‘Schalkstad’ niet door, omdat Houten-Zuid de nieuwe VINEX-locatie werd. Beleggers steken niet veel geld in het onderhoud van de gronden, waardoor er een verrommeling van het landschap plaatsvindt. Plannen voor het duurzamer maken van landbouw en voor het verbeteren van recreatie, natuur of landschap konden bij de provincie worden ingediend. Een deel van de opbrengst van de koopsom van de woningen die nu door de provincie worden toegestaan gaan naar deze plannen toe.

ENQUETE Uit een enquête van Schalkwijk Stad en de gemeente Houten blijkt dat 74% van de deelnemers De Grote Driehoek een geschikte plek vindt voor woningbouw. Zoals overal is er ook in Schalkwijk grote behoefte aan de bouw van betaalbare woningen. Zo’n 80 mensen bezochten maandag de bewonersavond. Wouter van den Berg, wethouder van ruimtelijke ordening, buitengebied en kleine kernen, verzorgde de aftrap. ,,Wat vastligt is dat er maximaal 250 woningen gebouwd gaan worden in De Grote Driehoek. Voor het overige, bijvoorbeeld het soort woningen, de architectuur, de indeling van de openbare ruimte, het parkeerbeleid etc. willen we de mening horen van de inwoners van Schalkwijk.” 

STICKERS In de zaal stonden acht panelen met daarop foto’s met voorbeelden van hoe het gebied er uit zou kunnen zien. Door middel van het plakken van groene en rode stickers kon aangeven worden waar de voorkeur naar uitgaat. Daarnaast kon men op een grote afbeelding van het gebied met gele stickers aangeven waar extra aandacht voor moet komen. Wat in ieder geval duidelijk werd is dat de inwoners van Schalkwijk geen stedelijke hoogbouw in hun dorp willen, de openbare ruimte speels en natuurlijk ingericht moet worden en dat het aanbod van woningen een gevarieerd beeld moet krijgen. 

PLANNEN Kritische vragen uit de zaal waren er ook. Zo werd een aantal malen aangegeven dat een samenhangende visie voor het dorp ontbreekt. Wethouder van den Berg zegde toe dat het college daar, parallel aan de bouwplannen, mee aan de slag gaat. Andere vragen waren: voor wie gaan we bouwen, wat voor soort woningen moeten er gebouwd worden met het oog op vitaliteit in de toekomst, hoe wordt er gezorgd voor een goede ontsluiting naar uitvalswegen? Ook werd gevraagd flexwoningen of tiny houses te realiseren.

Ontwerpbureau Aveco de Bondt gaat met alle opgehaalde input drie uiteenlopende plannen uitwerken waarin diverse scenario’s worden geschetst. Hierover wordt op 12 december verder gesproken.

advertentie
advertentie