De dieren willen niet weg, zo zeggen de spandoeken die gisteren werden opgehangen bij Buitenwereld.
De dieren willen niet weg, zo zeggen de spandoeken die gisteren werden opgehangen bij Buitenwereld. Jolanda Wiesman

Buitenwereld maakt bezwaar tegen stopzetten subsidie

24 november 2020 om 10:30 Maatschappelijk

HOUTEN Het aftredende bestuur van Stichting Buitenwereld heeft bezwaar gemaakt tegen het stopzetten van de subsidie per 1 december door de gemeente. Een groep inwoners van Houten hing maandag een spandoek op, uit naam van de dieren, die er niet weg willen.

door Agnes Corbeij

Begin deze maand werd bekend dat het bestuur van de stichting geheel opstapt per 1 december. Omdat daarmee de noodzakelijke cultuurverandering en de uitvoering van het visieplan van de stichting niet haalbaar bleken, besloot de gemeente de subsidie stop te zetten. Zonder subsidie kan de stichting niet bestaan. De angst bestaat dan ook dat de dieren moeten verhuizen en de medewerkers op straat komen te staan.

BEZWAAR Het bestuur maakte bezwaar tegen deze beslissing van de gemeente. Sylvia Kiewiet: ,,De subsidie is voor de stichting, niet voor de bestuurders.” Wethouder Jan Overweg legt uit waarom de subsidie stopgezet wordt. ,,We hebben dit voorjaar schulden afbetaald en extra subsidie gegeven aan Buitenwereld onder de voorwaarde dat er een solide bestuur zou zijn, dat de problemen aan zou pakken. Dat is niet gelukt, dus stoppen wij de subsidie. In een bedrijf zonder directeur ga je ook niet investeren. Het is wel gemeenschapsgeld.”

NIEUW BESTUUR Een groep initiatiefnemers, waaronder een aantal vrijwilligers van de speeltuin en kinderboerderij, stak de koppen bij elkaar en was bereid een nieuw bestuur te vormen. Zij gingen in gesprek met de gemeente, maar kregen te horen dat ze geen gesprekspartner van de gemeente konden zijn, zolang de gemeente nog in gesprek was met het oude bestuur.

Jan Overweg: ,,Ik heb niet gehoord dat zij de rol van de bestuurders daadwerkelijk overnemen. Als ze dat zouden doen, zou dat niet meteen betekenen dat de subsidie weer overgemaakt wordt. Dan zou eerst moeten blijken dat zij de doelstellingen wel waar kunnen maken.” Het bezwaarschrift kwam deze week binnen. Overweg: ,,We gaan eerst kijken wat het bestuur precies wil en vanaf daar gaan we verder.”

ONDERNEMERS Inmiddels hebben verschillende ondernemers zich gemeld bij de gemeente, die wel kansen zien om van Buitenwereld een succes te maken. Overweg: ,,Als het bestuur daadwerkelijk is opgestapt, gaan we graag in gesprek. Er is nu veel onzekerheid, maar als gemeente willen we Buitenwereld echt behouden als speeltuin en kinderboerderij voor Houten.”

Medewerkers en vrijwilligers maken zich zorgen. Om hun baan, om elkaar en om de dieren. Overweg: ,,Dit is heel vervelend, maar nu is dit nog de verantwoordelijkheid van het bestuur. Als gemeente zullen we altijd willen helpen. De dieren komen bijvoorbeeld echt niet zonder eten te zitten.” Ook voor de medewerkers is directe paniek niet nodig. Sylvia Kiewiet: ,,Het is niet zo dat we in december meteen de salarissen niet meer kunnen betalen en dat de mensen op straat staan.” 

Buitenwereld zal ook niet de deuren sluiten per 1 december. Kiewiet: ,,We gaan ervan uit dat we gewoon open blijven tot na de kerstvakantie, net als ieder jaar. Dan gaan we de winterstop in, tot maart.”

advertentie
advertentie