Kikkervis met voltooide achterpoten
Kikkervis met voltooide achterpoten Jos Spier

Bijzondere waarnemingen in een Houtense tuinvijver (2)

2 februari 2020 om 08:01 Dieren

HOUTEN Sinds het voorjaar van 2012 heeft Jos Spier in zijn tuin in Houten een vijver. Voor zover bekend de enige vijver in de tuinenrechthoek van ca. 2.000 m2 tussen vier huizenrijtjes. De afgelopen jaren deed hij hier verschillende bijzondere waarnemingen. Hij schreef hierover al verschillende keren in uitgaven van RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Op HoutenNieuws.nl brengen we drie van deze bijzondere verhalen. Deze tweede aflevering gaat over witte kikkervissen.

door Jos Spier, RAVON Afdeling Utrecht, Bureau Waardenburg

Toen de tuinvijver een jaar oud was hadden de bruine kikkers deze al gevonden. In het voorjaar was het een drukte van jewelste en dat leverde natuurlijk een aantal klompen kikkerdril op. Wat leven in de vijver is altijd leuk, ook voor de kinderen. Regelmatig werd er in het water gezocht naar kikkervisjes en ze werden ook gevonden. Ikzelf mag ook graag in de vijver kijken en op een dag zag ik een afwijkende kikkervis. Ik zag namelijk een witte. Het ging vrijwel zeker om een kleurafwijking van de bruine kikker.

Ik wist het diertje te vangen en te fotograferen. De kinderen vonden het fantastisch en wisten nog een exemplaar op te sporen. De weken erna werd nog regelmatig gezocht naar de 'witte' kikkervis en enkele malen konden we het vangen om de ontwikkelingen vast te leggen. We constateerden dat de ontwikkeling van de witte kikker langzamer is dan bij de andere kikkers en dat de wittigheid er langzaam vanaf ging. We weten wel zeker dat in ieder geval één exemplaar de ontwikkeling tot kikker heeft voltooid.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel dat eerder verscheen in Schubben en slijm (oktober 2013)

RAVON: www.ravon.nl

Bureau Waardenburg: www.buwa.nl

Kikker met poten en staartje
Witte en zwarte vissen
Enthousiaste jeugd
advertentie
advertentie