Ruim honderd mensen kwamen bij elkaar om samen hun overleden dierbaren te herdenken
Ruim honderd mensen kwamen bij elkaar om samen hun overleden dierbaren te herdenken Irene van Valen

Licht in Herinnering is samen in herinnering

Overig

HOUTEN Fakkels en vuurkorven brandden en live muziek klonk bij het betreden van begraafplaats Oud Wulven. Onder het genot van Glühwein, warme chocomel, koffie of thee luisterde men in stilte naar de muziek of praatte met elkaar. Anneke Schaap van Monuta heette iedereen welkom: ,,Voor de derde keer staan we stil bij mensen die we elke dag missen. Dit doen we samen en altijd op de tweede zondag van december. Volgend jaar is Licht in Herinnering op 13 december."

Door Irene van Valen

[PERSOONLIJK] Vervolgens nam burgemeester Gilbert Isabella het woord: ,,Ik ben blij met de aanwezigheid van iedereen, zelfs kinderen. We staan stil bij iemand die er niet meer is. Mijn moeder is kort na mij beëdiging overleden. Ze was 89 jaar oud. Ik vind het verdrietig dat zij er niet meer is. Het gemis kan me dagelijks overvallen, want ik kan haar niet meer zomaar iets vertellen. Ze zit diep in mijn hart. Haar naam wordt vandaag genoemd. Het is goed om elk jaar, op een vaste dag en samen te gedenken." Vervolgens las Isabella een gedicht voor.

[STILTE] Anneke vervolgde de bijeenkomst: ,,Blijf de herinnering aan je dierbare gedenken en doe dit samen." Er werd een gedicht gelezen waarna één minuut stilte volgde. Na de stilte las Anneke 58 namen voor. Alle aanwezigen pakten of kregen daarna een kaarsje en liepen ermee naar het graf van zijn of haar dierbare of naar het veld wanneer een geliefde niet op deze begraafplaats begraven is. Zij konden het kaarsje daar neerzetten.

[GEMIS] Selma Bröker, een aanwezige zei: ,,Mijn zussen en ik komen onze vader en moeder gedenken. Ik kom uit Asperen. Ik vind het heel mooi om hier samen te zijn. Ik genoot van de muziek en de gedichten die voorgelezen werden en de burgemeester die zijn betrokkenheid op deze manier toont, vind ik bijzonder. Wat miste is een plekje voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Er waren weinig zitplaatsen. Terecht zei de burgemeester dat op deze begraafplaats een ontmoetingsruimte mist. Het zou goed zijn als die er is."

Lodewijk Bogaard, collega van Anneke ontmoette voor de samenkomst mensen die hun dierbare kwamen gedenken. Hij vertelde dat zij de fakkels langs de weg zo mooi vonden en Titia die dagelijks naar de begraafplaats komt om haar moeder en zus te gedenken zei: ,,Het is prettig dat de burgemeester er bij is. Door zijn eigen verlies, weet hij wat wij voelen."

Amanda Moonen die in augustus dit jaar haar man verloor, was voor het eerst bij Licht in Herinnering en zei: ,,Het is heel speciaal hier samen te zijn. Misschien nog mooier als het donker zou zijn geweest, dan vallen de lichtjes meer op. Het klopt dat een ontmoetingsruimte om iets te drinken en met elkaar te praten goed zou zijn. Ik wil vooral Co en Henk van Bentum noemen, want zij waren bij de uitvaart van mijn man zo zorgzaam, lief en betrokken." 

Na het plaatsen van de kaarsjes konden mensen, met op de achtergrond de ondergaande zon, nog een drankje nemen, napraten of genieten van de muziek of naar huis gaan.

Anneke Schaap heette iedereen welkom
Burgemeester Gilbert Isabella vindt het goed om ieder jaar gezamenlijk te gedenken
Esther en Ruben zongen liederen als Silent Night en Mag ik dan bij jou
Kaarsje werden uitgedeeld aan alle aanwezigen en zo nodig opnieuw aangestoken door de burgemeester
Mensen lopend naar het graf of het strooiveld om hun dierbare te gedenken
Op verschillende plekken stonden mensen stil bij hun geliefden
Mensen hielden zich vast aan elkaar of waren dicht bij elkaar, samen in herinnering
Op het strooiveld konden aanwezigen hun overleden dierbaren gedenken
advertentie