De Lichtjesfiets zoals hij vaker te zien is in Houten
De Lichtjesfiets zoals hij vaker te zien is in Houten Rebecca Onderstal

Herinneringsbijeenkomst in Theater Aan de Slinger, ‘Aan wie denk jij?’

Corona

HOUTEN Op 30 oktober opent Theater Aan de Slinger de deuren voor iedereen die is getroffen door de coronacrisis. Nabestaanden, familieleden, buren, vrienden en zorgmedewerkers kunnen dierbaren die zij missen, herdenken.

Deze Houtense brede Herinneringsbijeenkomst ‘Aan wie denk jij’ wordt gedragen door verschillende kerken, organisaties en de gemeente. U kunt zich hiervoor kosteloos aanmelden bij het theater of de bijeenkomst via een livestream volgen. De bijeenkomst vindt plaats van 14.00 tot 15.30 uur. De deuren zijn open vanaf 13.30 uur. U kunt bij de Lichtjesfiets een kaarsje branden of de naam van een overleden dierbare opschrijven en dit briefje in de Herinneringsboom hangen. ,,We willen stilstaan bij het geleden verlies”, zegt Marije Vermaas, geestelijk verzorger bij het Centrum voor Levensvragen. Zij ervoer dat mensen tijdens de crisis geen ruimte hadden om anderen te troosten of om te delen. Mensen mochten nergens heen en zaten vaak alleen met hun verdriet en ervaringen. Zorgmedewerkers vochten voor mensenlevens en de jongeren gaven veel op. Daarnaast zag Vermaas de impact van het verlies van de krachtbronnen, zoals een cafébezoek, een avondwandeling of op jezelf zijn in huis. ,,Mensen waren moe en verdrietig. De coronacrisis vroeg veel van ons. Deze herdenking kan bijdragen aan het hervinden van veerkracht. Door verhalen te delen, vinden we herkenning en erkenning. Dat is troostend. Er ontstaat ruimte om door te gaan.”

UITVAARTEN Anneke Schaap en Bas Scholten, uitvaartverzorgers bij Monuta zien dat mensen meer openstaan voor herdenken. Zij vroegen om een herdenking. Naast meedenken over de invulling van de bijeenkomst, bieden Schaap en Scholten de Herinneringsboom aan met kaartjes voor namen van dierbaren. ,,Wij zagen uitvaarten intiemer worden door minder aanwezigen. Men voelde zich veiliger om te spreken en elkaar vast te houden”, zegt Schaap. Scholten vult aan: ,,Mensen kiezen nu vaker voor kleinere uitvaarten, want het persoonlijk contact is belangrijker. Men kiest vaker voor een begrafenis, want men wil een plek om naartoe te gaan, wat een manier is om te herinneren.” Terugkijkend ziet Schaap dat zijzelf veranderde in haar werk: ,,Ik leerde beter te luisteren naar de nabestaanden en voelde vaker aan wat nodig was. Het maakte mijn werk persoonlijker en mooier.”

LICHTJESFIETS Rebecca Onderstal, predikant van de Protestantse gemeente Houten, legt uit dat vooruitlopend en tijdens de herdenking een Lichtjesfiets in Houten staat. ,,Door een lichtje aan te steken staan mensen stil bij het verlies van iemand en krijgt verdriet een plek, al verdwijnt het nooit.” Bij de fiets staan vrijwilligers en pastores om te luisteren naar voorbijgangers. ,,Na een jaar waarin we moeilijk konden troosten, is het nu extra belangrijk en fijn dat we weer dicht bij elkaar mogen komen. De openheid en verhalen van voorbijgangers zijn bijzonder.” 

De fiets staat op 27 oktober op Castellum; 28 oktober in het Oude Dorp; 29 oktober op het Rond en is aanwezig bij de Herdenkingsbijeenkomst. 

U kunt ook herdenken op 2 november tijdens Allerzielen en in de maand november in verschillende Protestantse kerken. Tenslotte staat op 12 december Licht in Herinnering gepland.

Rebecca Onderstal kijkend naar een kunstwerk dat altijd op de Lichtjesfiets staat en een hand op de schouder en luisterend oor uitbeeldt.
Uitvaartverzorgers Schaap en Scholten bij de Herinneringsboom
Herdenking overledenen corona
advertentie