Dick Looyé
Dick Looyé Mieke van Rooijen

Dick Looyé: ‘Sneltesten gaan ons helpen’

6 april 2021 om 13:17 Corona

HOUTEN De sneltesten die vanaf half april ingezet gaan worden op middelbare scholen, gaan helpen om snel te reageren op besmettingen in school, zo zegt Dick Looyé, directeur-bestuurder van Houtens en College de Heemlanden. ,,Het huidige beleid is niet waterdicht, al doet iedereen wel zijn stinkende best.”

Houtens ging vandaag weer open, na een sluiting van anderhalve week. De aanleiding was een aantal besmettingen onder leerkrachten, waardoor er gaten vielen in het rooster van de leerlingen. Looyé: ,,Het zijn juist die momenten waarop leerlingen door de gangen lopen, waarop het moeilijk is afstand te houden. Daar waren veel leerkrachten bezorgd over.” Uiteindelijk was de angst voor verdere verspreiding van het virus de reden om de school te sluiten. 

AFSTAND Op de middelbare school hoeft niet de hele klas naar huis op het moment dat één leerling besmet is met het virus, zoals in het basisonderwijs wel het geval is. De reden daarvoor is dat kinderen op de middelbare school anderhalve meter afstand tot elkaar houden, zo redeneert het Ministerie. 

Het huidige beleid is niet waterdicht, al doet iedereen wel zijn stinkende bestIn de praktijk weet iedere ouder, leerkracht en schoolbestuurder dat die afstand in het lokaal nog wel te waarborgen is, maar daarbuiten nauwelijks. Looyé: ,,Je ziet dat veel volwassenen er ook moeite mee hebben. We wijzen de leerlingen er zeker op, en ouders helpen daarin ook heel goed mee. Maar het is niet waterdicht.” 

SNELTESTEN De sneltesten zouden daarmee kunnen helpen. Looyé: ,,Elke leerkracht kan zich straks wel twee keer per week laten testen. Leerlingen kunnen we ook een sneltest aanbieden, als er besmettingen zijn. Alles op basis van vrijwilligheid.” Looyé is blij dat deze mogelijkheid straks bestaat. ,,Het stelt ons in staat om sneller te reageren op situaties, waardoor het aantal besmettingen hopelijk beperkt blijft.”

De sluiting van Houtens kwam drie maanden nadat College de Heemlanden de deuren voor drie weken sloot, wegens een hoog aantal besmettingen onder leerlingen en leerkrachten. Net als nu, was de angst op een snelle verspreiding de reden om de deuren tijdelijk te sluiten. Het bestuur heeft ervan geleerd. ,,Het hielp nu zeker dat we dit bij de Heemlanden al hadden meegemaakt. In beide gevallen speelt ook het stijgende aantal besmettingen in Nederland als geheel mee. Toch is elke situatie weer anders en moeten we opnieuw afwegingen maken.”

Het middelbaar onderwijs is de eerste sector die grootschalig zelftesten zal inzetten. De zelftest is makkelijk zelf af te nemen, omdat deze minder diep de neus in gaat dat de reguliere test. Als de uitslag positief is, moet de leerling of leerkracht alsnog naar de GGD-teststraat voor bevestiging. 

De jongeren worden pas als laatste gevaccineerd. We zijn hier voorlopig nog niet vanafBESCHIKBAARHEID De onzekere factor is de beschikbaarheid van voldoende sneltesten. Er loopt al enige tijd een pilot op 50 middelbare scholen en op het hbo en mbo. Het hoger onderwijs zal waarschijnlijk eind april gebruik gaan maken van sneltesten, waardoor fysiek onderwijs weer in beperkte mate mogelijk wordt. 

Dick Looyé verwacht ondanks de mogelijkheid tot sneltesten dat de coronacrisis het hele schooljaar nog veel effect zal hebben op het onderwijs. ,,De jongeren worden pas als laatste gevaccineerd. We zijn hier voorlopig nog niet vanaf.”

advertentie
advertentie