De teststraat in de Expo in Houten
De teststraat in de Expo in Houten Peter Huting/RTV Utrecht

Zorgmedewerkers rijden door de Expo voor coronatest

24 april 2020 om 08:00 Corona

HOUTEN In Expo Houten is sinds vrijdag 17 april een teststraat ingericht door de GGD Regio Utrecht. Hier rijden mensen met hun auto naar binnen, om getest te worden op corona. Het is de eerste teststraat in de provincie Utrecht. 

Op andere plekken in het land werden eerder al dergelijke teststraten ingericht. Mensen uit zorggerelateerde beroepen die vermoeden dat ze corona hebben, of zeker willen weten dat dit niet het geval is, kunnen hier met hun auto doorheen rijden, zodat mensen in elk geval op afstand van elkaar blijven. 

OVERDEKT Er is gekozen voor Expo Houten omdat het een zeer centrale ligging heeft, vlakbij de snelweg, en niet in een woonwijk ligt. Een woordvoerder van de GGD: ,,Hier komen verder weinig mensen. Ook zochten we een overdekte locatie met voldoende ruimte.” Expo Houten staat al een maand leeg.  

Op dit moment komen mensen uit de hele provincie Utrecht naar deze teststraat in Houten, maar op korte termijn komen er zeker drie teststraten elders in de provincie bij, zo meldt GGD Midden Nederland. Over de locaties wordt morgen of overmorgen meer bekend gemaakt. 

TESTEN Nu worden alleen zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen in deze teststraten getest. Zij worden vaak doorverwezen door de bedrijfsarts. De komende weken zullen daar steeds meer groepen bij komen. Het ministerie maakte bekend dat de testcapaciteit verder zal toenemen. 

Omdat over drie weken de basisscholen weer opengaan, zal ook voor onderwijspersoneel testcapaciteit ingezet gaan worden, om zo veel mogelijk te voorkomen dat besmette docenten voor de klas staan. Deze groep wordt nu nog niet getest in de teststraten. GGD: ,,Daar is nog geen landelijk beleid op, dat moet nog komen.” 

door Agnes Corbeij

De test-straat bij Expo Houten
De test-straat bij Expo Houten
advertentie
advertentie