Burgemeester Gilbert Isabella
Burgemeester Gilbert Isabella MARJOLEIN THIJSE
column

De 1,5 meter-samenleving

Opinie Raadspraat

Ruim een maand geleden kwam bij mij de melding binnen dat er helaas een inwoner van Houten besmet was geraakt met het coronavirus (Covid-19). Volgens mij kon niemand toen vermoeden welke kant het op zou gaan. Daarna kwamen er al snel meer meldingen en raakten steeds meer mensen in Nederland en in onze dorpen besmet. Spijtig genoeg zijn er inmiddels ook personen overleden aan de gevolgen van het virus. Zeer verdrietig voor familie, verzorgenden en vrienden.

De regering heeft ons – omdat het echt niet anders kan – grote beperkingen opgelegd. En vraagt, nog altijd, om onze medewerking bij de uitvoering ervan. Van groot tot klein, van jong tot oud en alle leeftijden daartussenin. De gevolgen voor de samenleving zijn enorm. Ondernemers die hun zaak moesten sluiten, geen voorstellingen in theaters, het culturele leven ligt stil, scholen, horeca en sportaccommodaties zijn gesloten, zzp'ers zien hun opdrachten en daarmee hun inkomsten opdrogen. Bovendien kunnen we niet meer op bezoek bij onze dierbare ouderen in verzorgingshuizen.

De zorg staat onder zware druk en biedt onder bijna onmogelijke omstandigheden de benodigde zorg aan mensen die thuis ziek zijn geworden, die in een verpleeghuis wonen of die op de IC in een ziekenhuis liggen. Terecht zijn we met z'n allen vol lof over hen.

Zelf kunnen we onze bijdrage leveren door de richtlijnen en adviezen van de deskundigen op te volgen. En gelukkig doen de meeste inwoners dat ook. Zij nemen de hygiëne in acht, wassen goed hun handen, niezen in de elleboog en blijven zoveel mogelijk thuis – ook als het heel mooi weer is. En als je toch om een heel goede reden buiten bent: houdt ruim 1,5 meter afstand. Door afstand te houden van anderen, draag jij bij aan het onder controle krijgen van dit virus. En krijgen we op termijn weer lucht en ruimte om het gewone leven op te pakken. Waarbij 'gewoon' anders zal zijn dan voorheen, dat wel.

Houd alstublieft 1,5 meter afstand van elkaar. Alleen samen kunnen we het coronavirus onder controle krijgen.

Burgemeester Gilbert Isabella

advertentie
advertentie