Nicole en Mijntje zijn weer beneden
Nicole en Mijntje zijn weer beneden Irene van Valen

Hoog bezoek aan De Loericker Stee

18 april 2020 om 19:10 Corona

HOUTEN Terwijl Enid Bruins beneden stond, keek ze naar haar schoonzus Nicole Bruins en nichtje Mijntje van negen. Zij waren vanuit een hoogwerker op de tweede verdieping bij Wooncentrum De Loericker Stee in gesprek met haar moeder Else Bruins-Dekker.

Activiteitenbegeleiders Mariska Kees en Liedewij Roor organiseerden op vrijdag 17 april en zaterdag 18 april de verrassende mogelijkheid om met behulp van een hoogwerker hun geliefde vader of moeder in De Loericker Stee te spreken. Peter van de Kraak, van Van de Kraak Schoonmaak, stelde de hoogwerker kosteloos ter beschikking, zodat bewoners contact konden maken met hun naasten. Via een bericht van de afdelingshoofd van De Loericker Stee konden naaste familieleden zich opgeven. Een indeling volgde, waarna mensen om beurten 10 minuten in gesprek konden met hun geliefde vader of moeder. Zo bleef het rustig op de parkeerplaats en kreeg ieder de kans om even dichtbij de geliefde te zijn. In ieder geval dichterbij dan een zwaai vanaf de parkeerplaats.

Via de familieapp werd besloten dat Mijntje met de hoogwerker naar boven zou gaan. De hoogwerkerbediener besloot dat moeder Nicole mee mocht met haar. ,,Oma was zondag jarig. Wat hier op straat staat hebben wij met krijt geschreven", zei Mijntje en wees naar de grond. Er stond: 78 jaar gefeliciteerd oma Else.

,,De Loericker Stee werkte fantastisch mee bij het vieren van moeders verjaardag. Wij regelden taart en drinken voor ons buiten en voor moeder taart en cadeautjes binnen." De familie had een statafel op het parkeerterrein gezet, slingers en ballonnen erbij gehangen en zo feestten zij voor oma met afstand en toch samen. ,,De sfeer, medewerking en medeleven van zorgpersoneel was groot. Zij hielpen enorm mee aan moeders verjaardag ondanks de omstandigheden." Enid vertelde dat sommige ouderen de maatregelen overdreven vinden. Zij maakten de oorlog mee. Deze crisis wordt in hun ogen onnodig groot gemaakt. ,,Onze moeder is gelukkig positief ingesteld", stelt Enid. Zelf spreekt ze haar moeder twee keer in de week, vanaf de parkeerplaats. Het is dat contact dat nu telt.

De volgende die in de hoogwerker naar boven mag is Ruud van den Broek. Hij zag zijn moeder voor het laatst vlak voordat zorginstellingen hun deuren sloten. Ruud en zijn familie hebben volledig begrip voor de lock-down. ,,Mijn zus die in Houten woont komt hier elke dag om naar onze moeder te zwaaien of iets lekkers te brengen." Ruud woont in Zeist en bezoekt zijn moeder gebruikelijk wekelijks. Nu belt hij af en toe en heeft contact via Skype dat mogelijk gemaakt wordt door personeel van De Loericker Stee.

Eenmaal zo dichtbij zijn moeder, vanuit de hoogwerker, mistte Ruud vooral een knuffel. ,,Ik ben de knuffelaar van de familie. Haar even zo dichtbij te zien was fijn. Ik heb genoten en zei: 'Ik mis je, nee, ik mis je een beetje veel.' Mijn moeder was bij het afscheid even geëmotioneerd. Ze herpakte zichzelf snel."

Peter van de Kraak: ,,Het gaat er om dat we mensen blij maken. Het was echt bijzonder om zo dichtbij mensen te staan die elkaar wekenlang niet dichtbij mochten naderen." Dat hij daaraan meewerkte vond hij bijzonder. ,,Het weer hielp enorm mee en mensen waren echt blij. Iedereen had een goed humeur, dan moet het goed zijn geweest", was Peters idee. Hij vond het leuk om te zien hoe mensen van achter de ramen zwaaiden als koningen en koninginnen. Het mooiste moment vond hij toen een kleindochter verlegen was met de situatie en niets wist te zeggen. ,,Oma had genoeg te vertellen." Gedurende twee dagen zijn Peter en twee collega's 57 keer naar boven en beneden geweest. Ook met de eigen veiligheid hielden zij rekening. De bak van de hoogwerker, liet geen 1,5 meter afstand toe, daarom was speciaal voor deze dagen een plexiglas plaat bevestigd om de hoogwerkerbediener en de mensen die mee omhoog gingen te beschermen en na iedere wisseling werden de randen schoongemaakt.

Ricardo van der Horst werkte de hele dag van 07:30 uur tot 17.00 uur in de hoogwerker. ,,Het was een leuke ervaring. Het ging er mij om mensen blij te maken." Hij noemt zichzelf geen emotionele man, maar genoot het meest van het moment waarbij een zeer fragile vrouw in de raamopening stond om met een geliefde familielid te praten. ,,Zo zwak als ze leek, stond ze daar. Dat had ze over voor dit contact." Hij zag tranen vloeien en hoewel hij niet mee zal huilen, deed het hem wel wat. Hij vond het eens zo mooi dat drie organisaties dit mogelijk maakten voor de samenleving. Hij bedankt De Loericker Stee, Van de Kraak Schoonmaak en Hoogwerkerverhuur van der Voort die kosteloos de hoogwerker leende voor deze actie. ,,Het was echt bijzonder. Als ik zoiets vaker kan doen dan heel graag."

door Irene van Valen

Op de grond is nog de tekst te lezen voor oma's verjaardag van afgelopen zondag
Ruud in gesprek met zijn moeder
Nicole en Mijntje op twee hoog in gesprek met schoonmoeder / oma
advertentie
advertentie