Afbeelding
foto.benningen

Alle kinderen hebben recht op een goede start

Lokaal/Column

Wat zou het mooi zijn als onze kinderen en jongeren:

veel meer gaan bewegen in een gezonde omgeving;

de geur van tabaksrook niet meer kennen;

onder de 18 jaar het normaal vinden dat ze geen alcohol drinken;

zodat alle kinderen een goede start maken, waar ze hun leven lang profijt van hebben.

Een droom? Nee, dit zijn de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord dat samen met 70 maatschappelijke partners en bedrijfsleven is opgesteld en in november 2018 aangeboden is aan de Tweede Kamer. Het Nationaal Preventieakkoord wil korte metten maken met roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht.

Nodig? Jazeker. Omdat roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht verreweg de grootste oorzaken voor ziektelast in Nederland zijn, met 35.000 doden en 9 miljard euro aan zorguitgaven per jaar.

Nodig in Houten? Ook. De gezondheidsmonitor GGD uit 2016 laat zien dat van de Houtense volwassenen 40% overgewicht heeft, afhankelijk van de gekozen norm 40-76 % onvoldoende beweegt en 16 % overmatig drinkt.

Gebeurt er dan niets in Houten? Jawel. In Houten zijn er diverse mooie acties voor het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Om écht het verschil te kunnen maken is het nodig dat zoveel mogelijk partijen in Houten zoals sportclubs, scholen, horeca, supermarkten, GGD en zorg de handen ineen slaan. Onder het motto: 'jong geleerd is oud gedaan' kunnen we door een gezonde leefomgeving te creëren de gezonde keuze de gemakkelijke keuze voor kinderen laten zijn.

Daarom, als raadslid, als inwoner en als moeder roep ik het college op om een Houtens Preventieakkoord te sluiten. Om onze kinderen een goede start te kunnen bieden. Ik zet mijn schouders hieronder, u ook?

Marjan Boonzaaijer, raadslid D66 Houten

advertentie