Rob Klerkx
Rob Klerkx Lysanne van de Kamp

'Je bent nooit uitgeleerd!'

13 augustus 2019 om 15:05 Maatschappelijk

HOUTEN Grijze koppen in pak met een sigaar en cognac – dat beeld klopt allang niet meer als het gaat om de Rotarycubs. Toegegeven, vanuit het verleden hebben serviceclubs, zoals de Rotary, een conventioneel, klassiek en elitair imago. Maar is dat eigenlijk tegenwoordig nog steeds het geval? Rob Klerkx, lid en voormalig voorzitter van de Rotaryclub Houten, deelt in dit artikel zijn verhaal én zijn enthousiasme over de serviceclub.

door Lysanne van de Kamp

ROTARY CLUBS Rob Klerkx: ,,In Houten hebben we twee Rotaryclubs. Deze bestaan allebei uit zo'n 35 leden. Wereldwijd zijn er 1,2 miljoen leden, verdeeld over bijna alle landen. Lid zijn van Rotary betekent dat je jezelf verrijkt door als leden onderling van elkaar te leren, maar ook dat je samen werkt aan de welvaart en het welzijn van anderen.

MANNENCLUB Rotary maakt geen enkel onderscheid tussen geloof, huidskleur, afkomst of geslacht. Toch hebben we er in de jaren '90 voor gekozen om de Rotaryclub in Houten als mannenclub op te richten. Later hebben we één gemengde club opgericht. Zelf zit ik bij de mannenclub, want het bevalt me simpelweg goed om één avond in de week met mannen onder elkaar te zijn. Maar je zou ook kunnen kiezen op basis van de doelgroepen waar we ons op richten. De Rotaryclub Houten richt zich vooral op de ouderen en de zwakkeren in de samenleving. De Rotaryclub Houten-Castellum richt zicht meer op de (Houtense) jeugd.

INTERNATIONAAL Naast lokale projecten, is de internationale Rotary ook erg actief. Zo hebben we in 1987 besloten dat we polio de wereld uit willen helpen. Er waren toen meer dan 300.000 kinderen per jaar met kinderverlamming. Dankzij een heel groot vaccinatieprogramma, zijn we er bijna. Afrika is bijvoorbeeld sinds kort poliovrij. Nu zijn we een nieuwe wereldwijde uitdaging aan het opstarten: komende jaren gaan we de 'plastic soep' aanpakken.

ANDERE CLUBS Naast mijn lidmaatschap in Houten heb ik landelijk en internationaal verschillende functies gehad binnen de Rotary. Ik adviseer leden die ik spreek om zo vaak mogelijk bij andere clubs op bezoek te gaan. Dat is leerzaam, goed voor je netwerk én het levert altijd leuke gesprekken op.

WERELDBURGERS Er zijn ook veel waardevolle initiatieven. Denk aan de uitwisselingsprojecten voor jongeren. Je weet dat ze bij Rotary-gezinnen terecht komen. Dan kan je hen met een gerust hart laten gaan. Ik geloof dat je elkaar beter gaat begrijpen als je elkaars wereld en cultuur leert kennen. Als iedereen dat zou doen, zouden er veel minder conflicten en oorlogen ontstaan.

 

ORGANISATIEKOSTEN Rotary heeft een hele innovatieve manier van omgaan met contributie en giften. Al het geld dat wij binnenkrijgen, investeren we 3 jaar lang. Het rendement gebruiken we om onze organisatie te betalen. Zo kunnen we de giften zelf voor bijna honderd procent uitgeven aan de projecten die we steunen. Wat een verschil met vele goede doelen, waarbij zo'n twintig procent 'verloren' gaat aan organisatiekosten!

VERGRIJZING Zoals voor alle organisaties in Nederland geldt, kampen ook wij hier in Houten met vergrijzing. Daarom doen we ons best om ook dertigers en veertigers aan te trekken. We zijn ook met de tijd mee veranderd. Zo is het allang niet meer 'verplicht' om elke week met elkaar te eten. Het is allemaal veel vrijblijvender nu.

LID WORDEN Om lid kunnen te worden, moet je worden voorgedragen door twee leden. Zij moeten jou kennen als iemand met een sociaal hart en een interessant netwerk. Ook is het een voorwaarde dat je niet komt om te consumeren, maar juist om te delen. Ten slotte vinden we diversiteit belangrijk. We hebben graag een combinatie van mensen uit het bedrijfsleden, de zorg en mensen met een eigen bedrijf, maar ook dichters en wetenschappers. We geloven namelijk dat het verrijkend is om van elkaar te leren. Dat doen we dus ook door elkaar regelmatig een kijkje in de keuken te geven. Geen showpraatje, waarin we op een rijtje zetten wat we zoal hebben bereikt, maar juist het echte verhaal. Er is onderling een grote sfeer van vertrouwelijkheid, en zijn tegelijkertijd eerlijk of iemands bijdrage voor iedereen genoeg nut en doel heeft. Diversiteit in leeftijd schept een cocktail van ervaring en energie."

advertentie
advertentie