Carola van Bentum ( rechts ) en Britt van Rijn op de Goyse Thuismarkt.
Carola van Bentum ( rechts ) en Britt van Rijn op de Goyse Thuismarkt. Chris Reinders

‘t Groentje te Gast - Goyse thuismarkt: ‘Dorp op de kaart zetten’

10 juni 2023 om 19:27 Activiteiten

HOUTEN Carola van Bentum uit ’t Goy heeft wel vaker ideeën die naar zij hoopt ‘leven in de brouwerij’ brengen. Haar brainwave van ruim een jaar terug viel in goede aarde en lijkt te bestendigen tot een jaarlijks terugkerend evenement: vandaag vond de tweede editie plaats van de Goyse Thuismarkt.

Door Chris Reinders

Onder het welgevulde kraampje van Carola dat aan De Eng is uitgeklapt, staan twee lange rijen schoenen. Gebruikte exemplaren. Alle min of meer dezelfde maat. Komen uit de kelder, verklaart ze. Ze hoopt dat ze die niet nog een keer naar beneden hoeft te sjouwen. Ze rekent twee euro per paar. ,,Lukt wel om die kwijt te raken”, klinkt het optimistisch. Behalve Carola zijn er links en rechts in de zonovergoten straat in het hart van het dorp nog meer die hun overbodige spulletjes aanbieden. Uitgestald op de stoep, op de oprit van het huis of in een kraampje.   

Rommelmarkt  

Een rommelmarkt. Dat is wat de Goyse Thuismarkt in de kern is. Aan de basis ervan stond ze niet helemaal alleen, benadrukte Carola eerder in de week via de telefoon. Toen het idee eenmaal in haar hoofd zat, stapte ze stapte ermee naar haar vroegere buurvrouw Tiny Malestein. Samen werkten ze het concept uit. De aftrap in 2022 kreeg in het Houtens Nieuws veel bijval: ‘Voor herhaling vatbaar’, luidde de constatering.

Op zo’n vijfendertig deelnemende huizen rekende Carola aan de vooravond van de tweede Goyse Thuismarkt. Maar ook vanuit Houten en Wijk bij Duurstede is er behoefte om al dan niet overbodige spulletjes te slijten, merkte ze op. ‘Marktlui’ van buiten ’t Goy dienen een kleedje mee te nemen of een tuintafel waarop ze hun waar kunnen uitstallen. Of in een kraampje. Een twintigtal is daarvoor gehuurd. ,,Betaald uit een potje dat gevuld is door vrijwillige donaties uit ‘t Goy,” aldus Carola.

Aanbieding

Vandaag verloochent de Goyse Thuismarkt haar identiteit niet. Meerdere plekken in het dorp vertonen de kenmerken van een uitdragerij. Van bordspelletjes tot kleding. Van keukengerei tot boeken. Van speelgoed tot antiquiteiten als oude klokken. Van alles en nog wat is in de aanbieding. Tegen het middaguur neemt de stroom belangstellenden ervoor langzaamaan toe. Overlopen worden de verkoopplekken op dat tijdstip echter nog niet.

Afvalmateriaal

Datzelfde geldt voor de kraampjes bij Dorpshuis De Ploeg waar een ‘beautyplein’ is ingericht: slechts kleine groepjes vergapen zich aan de spullen. Veel mode daar. Op een grasveldje voor het gebouw staat Manuela de Klaver uit Houten. Zij maakt van afvalmateriaal onder meer cadeau-artikelen. De opbrengt van de verkoop is voor Stichting De Hond Kan De Was Doen. Die verzorgt trainingen voor mens en assistentiehond. Ook buiten de dorpskern is de Goyse Thuismarkt te vinden: aan de Wickenburghseweg hebben enkele bewoners hun ‘waar’ pontificaal naast hun huis gezet. Daar is ook de Houtense Christie de Vrij neergestreken met Fietsen voor mijn Eten. Zij stimuleert om met de fiets lokale producten ‘bij de bron’ te kopen: landwinkeltjes, stalletjes en telers. 

Begrip

Carola en Tiny hebben dit jaar in de organisatie gezelschap gekregen van Britt van Rijn, Leonie van Bentum en Simone Agterberg. Wellicht borrelen bij het vijftal nog meer ideeën op die op de korte of lange termijn als aanvulling kunnen dienen. Verder uitbreiden. Daardoor bekendheid genereren in de regio en eventueel daarbuiten. Carola heeft er wel oren naar. ,,Om ervoor te zorgen dat ’t Goy op de kaart komt te staan. Vooral in deze maand is het hier prachtig: alles staat in bloei en traditioneel gaat ook de verkoop van de kersen in de bongerds weer van start.” Ze realiseert zich dat het enige tijd kan duren voordat de Goyse Thuismarkt een wijdverbreid begrip is. ,,Maar we streven ernaar dat die in juni bij velen vast op de kalender komt te staan.”

Christie de Vrij van Fietsen voor mijn Eten op de Goyse Thuismarkt.
Min of meer het logo van de Goyse Thuismarkt.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie