De drie organisatoren van Burendag Smidsgilde v.l.n.r. Veerle, Chalana en Chantal
De drie organisatoren van Burendag Smidsgilde v.l.n.r. Veerle, Chalana en Chantal Irene van Valen

Burendag aan de Smidsgilde verbindt buren eerder dan op de dag zelf

Activiteiten

HOUTEN Op 24 september van 13.30 - 20.00 uur viert de Smidsgilde haar eerste Burendag sinds zo’n tien tot vijftien jaar. Chantal van Doorn, Chalana Spee en Veerle van Geresteijn zetten zich met plezier in om deze dag tot een succes te maken. Naast het bedenken wat te doen en de wens om alle buren te ontmoeten, bleek het hard werken.

Irene van Valen

,,Buren reageerden enthousiast op ons idee om een Burendag te organiseren. Men heeft er behoefte aan elkaar beter te leren kennen”, zei Chantal. Op het veld komen een stormbaan en springkussen en men kan er oudhollandse spellen doen, zoals koekhappen, hinkelen en een stoelendans. ,,Voor de kinderen zetten we een Candytafel met drinken en lekkers op het veld”, vulde Veerle aan. ,,Dit kan overigens dankzij de subsidie van €350,- van het Oranjefonds, want door hen kunnen wij de stormbaan en het springkussen huren. Op die manier stimuleren zij de landelijke Burendagen.”

INZET Naast het spelen is er een borrel met eten vanaf 17.30 uur op het veld. Alles in de Amerikaanse stijl. ,,We weten al dat iemand hotdogs maakt en een buur bakt hamburgers in de eigen tuin, want dat mag niet op het veld, vanwege de droogte. Eigenlijk wilden we een barbecue organiseren, maar dat was voor verschillende buren financieel te duur. Daarom kozen we ervoor dat iedereen iets te eten maakt”, zei Chantal. Wat de vrouwen vooral raakt, is dat buren aanboden om financieel te helpen als anderen het niet konden betalen. Of buren bieden aan extra eten te maken. Weer een ander biedt de eigen muziekinstallatie aan en iemand regelt tafels en stoelen. ,,Dat buren meedenken op deze manier, laat zien dat de verbinding met elkaar al eerder begint”, zei Veerle. ,,Daarmee bereiken we nu al gedeeltelijk ons doel.”

WHATSAPP De dames zetten alle activiteiten zelf op en verheugen zich op het samenzijn na een lange periode van afstand houden. ,,Dit jaar mogen kinderen weer buitenspelen en wij mogen elkaar ontmoeten. Nu het weer kan, willen we ons echt verbinden en elkaar leren kennen. Het idee van deze Burendag ontstond op het kinderdagverblijf van onze kinderen waar ik Veerle ontmoette. We ontdekten dat we bij elkaar in de straat wonen. Het voelde raar elkaar niet te kennen terwijl je buren bent. Het spoorde ons aan om samen met Chalana, mijn buurvrouw, te werken aan deze verbindende activiteit voor jong en oud”, zei Chantal. Chalana verheugt zich op een gezellig dag, waarbij niet alleen de kinderen buiten spelen, maar juist de ouders elkaars ontmoeten. ,,Het lijkt me eerlijk gezegd ook heerlijk om als het afgelopen is thuis bij te komen”, lacht ze. Veerle verheugt zich op het leren kennen van de buren die nu in een WhatsApp groep zitten, maar eigenlijk anoniem blijven.

TIJDROVEND Het organiseren van deze Burendag doen de vrouwen met veel plezier al kwam er meer op hen af dan zij verwachtten. Het huren van de stormbaan vroeg om een vergunning. Dat kostte tijd. Daarbij werd gecheckt of de parkeermogelijkheden in orde waren, of er een BHV’er aanwezig is en hoe het muziek- en alcoholgebruik is geregeld. ,,Dat regelen maakte het spannend en is iets waar je bij stil moet staan. Wij waren wat laat, maar door direct contact met de gemeente, lukte het ons alles op tijd te regelen”, zei Veerle, waarop Chalana besloot: ,,Nu hopen we alleen nog op warm weer.”

advertentie
advertentie