Enkele inwoners uit Houten willen een afdeling van Extinction Rebellion starten
Enkele inwoners uit Houten willen een afdeling van Extinction Rebellion starten Oscar Brak

Extinction Rebellion komt bijeen

6 september 2021 om 16:00 Activiteiten

HOUTEN Extincion Rebellion (XR) Houten houdt haar eerste bijeenkomst op 12 september, van 13.30 tot 16.00 uur in het buurthuis van Ecowijk Mandora aan het Robiniohout 8. Iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat en iets wil bijdragen, is welkom om aan te sluiten. 

XR bestaat in 72 landen uit gewone mensen, ouders, grootouders, kinderen, studenten, die zich zorgen maken over het klimaat. Zij maken gebruik van vreedzame acties, waarbij het voornaamste doel is om mensen wakker te schudden en in actie te laten komen. Zij willen ervoor zorgen dat de overheid nú de essentiële maatregelen neemt die nodig zijn om haar burgers en de aarde te beschermen. In de aankondiging staat: ,,We zitten in een klimaatcrisis en er is een ecologische ramp gaande. Het is de hoogste tijd, sterker nog we zijn al te laat omdat veel schade onomkeerbaar is.”

Houtense ‘rebel’ Jetske Goudswaard - van der Werf: ,,Mijn motivatie? Ik voel me schuldig en ben erg bezorgd. Schuldig omdat ik tot de generatie behoor die al jaren wist dat we zo niet door konden gaan, en ook ik heb daar onvoldoende tegen gedaan. Ik ben erg bezorgd voor mijn kinderen en kleinkinderen, want de effecten van wat wij aanrichten zijn overal zichtbaar. Duidelijk zichtbaar in de branden en overstromingen, maar ook in de veranderingen in de natuur. 

Vroeger stond ik te mopperen als de voorkant van mijn auto vol met dode insecten zat. En nu…..?! Ieder mens kan bedenken wat deze afname van het aantal insecten voor effect heeft op vogels, de bestuiving van gewassen etc. We moeten niet alleen voorkomen dat we de natuur steeds verder afbreken, maar we moeten ook voorkomen dat er een generatie opgroeit die genoegen neemt met hoe het nu is, omdat ze de natuur nooit beter gekend hebben. Zij hebben nooit meegemaakt dat hun auto vol zat met dode insecten!”

Tijdens de bijeenkomst op 12 september wordt gestart met een voorstelrondje en een introductiefilm van XR. Daarna is er ruimte om na te praten over de film en te filosoferen om in Houten een aparte afdeling van Extinction Rebellion op te zetten. Goudswaars - Van der Werf: ,,Voorlopig zullen we vooral aanhaken bij de activiteiten die in Utrecht en landelijk worden georganiseerd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie